Πιστοποίηση μαθητών σε ικανότητες ΤΠΕ

Πρόκειται για μια οργανωμένη εξεταστική διαδικασία μέσω υπολογιστή κατά την οποία διαπιστώνεται αν ο μαθητής έχει αποκτήσει ικανότητες αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην καθημερινή του ζωή. Το πλαίσιο απόκτησης  και χρήσης των ικανοτήτων ΤΠΕ είναι ιδιαίτερα ευρύ αφού αφορά στο σύνολο των ευκαιριών ή δυνατοτήτων που έχει ο μαθητής να έρθει σε επαφή και να χρησιμοποιήσει τις ΤΠΕ, όχι μόνο εντός της τυπικής εκπαίδευσης αλλά και εκτός αυτής, στο ευρύτερο περιβάλλον.
Η πιστοποίηση σε ικανότητες ΤΠΕ απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στην τρέχουσα φάση του έργου η πιστοποίηση απευθύνεται σε μαθητές που τελειώνουν την Γ΄ Γυμνασίου.
Ποιες είναι οι ζητούμενες ικανότητες ΤΠΕ
Ο πιστοποιούμενος μαθητής θα πρέπει, κατ” αρχήν, να είναι ικανός:
1.    Να χειρίζεται τα βασικότερα ψηφιακά μέσα (υπολογιστές, κινητές και άλλες συσκευές, λογισμικό)
2.    Να κατανοεί, να αναλύει και να επιλύει απλά προβλήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία  ΤΠΕ
3.    Να σχεδιάζει, να υλοποιεί, να αναθεωρεί και να ακολουθεί μια στρατηγική αναζήτησης πληροφοριών για ένα καθορισμένο πρόβλημα
4.    Να συνεργάζεται και να επικοινωνεί ανταλλάσσοντας πληροφορίες, μηνύματα, σχόλια και αρχεία, αξιοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ
5.    Να δημιουργεί, να τροποποιεί και να συνθέτει ψηφιακά αντικείμενα (π.χ. κείμενα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, εικόνες, ήχους) αξιοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ
6.    Να αναπτύσσει στάσεις και συνήθειες καλής χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ στην καθημερινή του ζωή, στο σχολικό και στο ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζει
Το παραπάνω πλαίσιο είναι αρκετά ευρύ και γενικό, ώστε να καλύπτει διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μαθητών. Στους μεγαλύτερους μαθητές του Λυκείου, η εξέταση των ικανοτήτων αυτών διαφοροποιείται ως προς την έκταση, το βάθος, τη δυσκολία και τη διασύνδεσή της με στοιχεία τυπικής επάρκειας ικανοτήτων ΤΠΕ.
Αναλυτικότερα, οι ζητούμενες ικανότητες ΤΠΕ παρουσιάζονται εδώ.
Πού και πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης
Κάθε μαθητής που συμμετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα προσέλθει σε συγκεκριμένο χώρο που ονομάζεται Κέντρο Πιστοποίησης ΤΠΕ (ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ) και θα εργαστεί σε ένα σταθμό εργασίας σε δικτυωμένο περιβάλλον. Θα κληθεί να επεξεργαστεί ένα σύνολο θεμάτων / δοκιμασιών και να απαντήσει σε επιμέρους ερωτήματα ηλεκτρονικά. Τα ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ βρίσκονται σε σχολικές μονάδες που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις και τη διαδικασία επιλογής των ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ βρίσκονται εδώ.
Παραδείγματα δοκιμασιών και υλικό προετοιμασίας μαθητών
Για την υποστήριξη της προετοιμασίας των μαθητών που ενδιαφέρονται για τις εξετάσεις πιστοποίησης ικανοτήτων ΤΠΕ, διατίθενται:
?    Ένα πλήθος δοκιμασιών, οι οποίες μοιάζουν με αυτές που θα υπάρχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και δίνουν τη δυνατότητα στον μαθητή αφενός να εξοικειωθεί με το περιβάλλον εξέτασης και αφετέρου να  αυτοαξιολογηθεί, δηλαδή να δοκιμάσει τις ικανότητές του προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα.
?    Συμπληρωματικό υλικό μελέτης και υποστηρικτικό πολυμεσικό υλικό για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών.
Ειδικά για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πιστοποίηση, προτείνεται μια πορεία αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, την οποία θα βρείτε εδώ.
Πρόσβαση στις δοκιμασίες και στο υποστηρικτικό υλικό έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες.

Comments are closed.