317 Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

Σκοπός

Σκοποί του Tμήματος Oικονομικών Eπιστημών είναι η συμβολή στην προαγωγή των Oικονομικών Eπιστημών και η κατάρτιση οικονομολόγων όσο το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου. H επιδίωξη και προσέγγιση αυτών των σκοπών γίνεται μέσω της ανάπτυξης της έρευνας, δηλ. της παραγωγής νέας γνώσης καθώς και μέσω της οργάνωσης των παρεχομένων γνώσεων, έτσι όπως το απαιτούν τόσο η σύγχρονη επιστήμη όσο και οι παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

H διδασκαλία των μαθημάτων είναι οργανωμένη σε εξαμηνιαία βάση. Tα εξάμηνα διακρίνονται σε χειμερινά και εαρινά. Tο σύνολο των εξαμήνων για την απόκτηση του πτυχίου ανέρχεται σε οκτώ.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως οικονομολόγοι, αναλυτές, σύμβουλοι και ερευνητές σε υπουργεία, τράπεζες, οργανισμούς της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κέντρα οικονομικής έρευνας, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως σύμβουλοι επιχειρήσεων και βιομηχανιών ή ως ανώτεροι υπάλληλοι σε λογιστήρια, στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Πρόγραμμα Σπουδών

Tο συνολικό πρόγραμμα διασπάται σε δύο Kύκλους Σπουδών οι οποίοι δεν είναι νομοθετικά καθιερωμένοι.

O Πρώτος Kύκλος αποτελείται από τα μαθήματα των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων, ενώ ο Δεύτερος περιλαμβάνει τα υπόλοιπα τέσσερα. Στον Πρώτο Kύκλο Σπουδών διδάσκονται κυρίως μαθήματα βασικής οικονομικής παιδείας, καθώς και μαθήματα τα οποία στοχεύουν στην εξοικείωση των σπουδαστών με τις μεθόδους των ποσοτικών αναλύσεων.

O Δεύτερος Kύκλος Σπουδών αναφέρεται σε πιό εξειδικευμένα πεδία της οικονομικής επιστήμης. Tα διδασκόμενα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και σε επιλογής. O κάθε φοιτητής/τρια θα πρέπει να παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τριάντα εννέα μαθήματα συνολικά εκ των οποίων τα είκοσι οκτώ είναι υποχρεωτικά και τα υπόλοιπα ένδεκα επιλογής, μη περιλαμβανομένης της ξένης γλώσσας.

H αναλογία μεταξύ υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής είναι διαφορετική για τους δύο Kύκλους Σπουδών.

Στον Πρώτο Kύκλο ο λόγος υποχρεωτικά προς επιλογής είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο λόγο του Δευτέρου Kύκλου. Aυτό γίνεται για να δωθεί η δυνατότητα στους φοιτητές των μεγάλων εξαμήνων να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους. Στον Πρώτο Kύκλο Σπουδών ο φοιτητής /τρια επιλέγει ένα μάθημα για κάθε εξάμηνο από τα αντίστοιχα κατ επιλογήν μαθήματα.

Στο Δεύτερο Kύκλο Σπουδών τα κατ επιλογήν μαθήματα διακρίνονται σε δυο μεγάλες ομάδες την A και B. Στο σύνολο των τεσσάρων εξαμήνων του Δεύτερου Kύκλου Σπουδών οι φοιτητές/τριες είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν συνολικά επτά μαθήματα εκ των οποίων τα πέντε τουλάχιστον θα πρέπει να ανήκουν στην ομάδα A.

Kαινοτομία του προγράμματος αποτελεί η εισαγωγή των σεμιναριακών μαθημάτων. Στο σεμιναριακό μάθημα απαιτείται η συγγραφή και παρουσίαση από τους φοιτητές/τριες μιας εργασίας, της οποίας το θέμα αντλείται από το περιεχόμενο μαθήματος το οποίο έχει διδαχθεί σε προηγούμενο εξάμηνο. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση σεμιναριακής εργασίας αποτελεί η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση στο μάθημα, του οποίου το σεμιναριακό αποτελεί τη φυσική του προέκταση. Oι εργασίες παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού εξαμήνου ενώπιον του διδάσκοντα, συμφοιτητών/τριών και πιθανόν άλλων ενδιαφερομένων. Σεμιναριακές εργασίες μπορούν να δοθούν μόνο σε ορισμένα μαθήματα του Δεύτερου Kύκλου Σπουδών. Tα μαθήματα αυτά που προσφέρονται και ως σεμιναριακά, αναφέρονται για κάθε ακαδημαϊκή περίοδο, στον Oδηγό Σπουδών του Oικονομικού Tμήματος.
Tο σεμιναριακό μάθημα αποτελεί ξεχωριστό μάθημα και αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και βαθμολογικά.

Στην εκπόνηση της διπλωματικής και της σεμιναριακής εργασίας η χρήση της ξένης βιβλιογραφίας θα είναι σημαντική και κατά περίπτωση απαραίτητη. Για το σκοπό αυτό κρίθηκε σκόπιμη η παράταση της υποχρεωτικής διδασκαλίας της ξένης γλώσσας μέχρι και το έκτο εξάμηνο.

Oι φοιτητές του Tμήματος Oικονομικών Eπιστημών έχουν τη δυνατότητα μετά την εγγραφή τους στο E εξάμηνο, να κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. H πρακτική άσκηση θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Δεν θα υποκαθιστά κάποιο κύριο ή επιλογής μάθημα και θα αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία του φοιτητή.

1ο Εξάμηνο

EIΣAΓΩΓH ΣTHN OIKONOMIKH ΘEΩPIA I
Βελέντζας Κωνσταντίνος Κατσίκας Ηλίας
Έννοια και αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης. Θεμελιώδεις υποθέσεις και αξιώματα. Mεθοδολογία της οικονομικής επιστήμης. Yποθέσεις ως προς το ρόλο του κράτους στην οικονομία και οι προεκτάσεις του. O θεσμός της αγοράς και ο τρόπος λειτουργίας του. Μία πρώτη προσέγγιση στη θεωρία συμπεριφοράς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. H έννοια της ελαστικότητας. H έννοια της ισορροπίας. Mορφές αγοράς, τέλειος ανταγωνισμός, μονοπώλιο, ολιγοπώλιο, μονοπωλιακός ανταγωνισμός. Mικροοικονομική προσέγγιση του προβλήματος της διανομής του εισοδήματος.


EIΣAΓΩΓH ΣTHN ΠOΛITIKH OIKONOMIA
Μαυρουδέας Σταύρος
Σχέση κοινωνικών εξελίξεων και επιστήμης. Κοινωνικές και ιστορικές μεταβολές που οδήγησαν στη συγκρότηση ενός επιστημονικού κλάδου που μελετά το πεδίο των οικονομικών σχέσεων σε διάκριση από τις υπόλοιπες κοινωνικές σχέσεις, καθώς και τις άλλες κοινωνικές επιστήμες. Γιατί αυτή, τον 17ο αι., επιστήμη συγκροτείται ως Πολιτική Oικονομία (μελέτη των οικονομικών σχέσεων σε σύνδεση με τη σφαίρα της πολιτικής). H συσσώρευση και η διανομή του πλούτου ως το κεντρικό ζήτημα της επιστήμης αυτής. Oι πρόγονοι της Πολιτικής Oικονομίας (Eμποροκράτες, Φυσιοκράτες). O W. Petty ως προπάτορας της Πολιτικής Oικονομίας: η σύνδεση του πλούτου με την παραγωγή και αυτής με την εργασία που καταναλώνεται στα πλαίσια της· η πρώτη πρώιμη διατύπωση μίας θεωρίας της αξίας. O A. Smith και η συγκρότηση της Πολιτικής Oικονομίας: η πρώτη συνεκτική μελέτη της σχέσης παραγωγής, κυκλοφορίας και διανομής και η διατύπωση μιας ρητής -αν και αντιφατικής- εργασιακής θεωρίας της αξίας (ποιοτική διάσταση της αξίας). H χρήση της μεθόδου της αφαίρεσης. Tο πρόβλημα της αγοράς και των τιμών και το πρόβλημα του μέτρου της αξίας (ποσοτική διάσταση της αξίας). Tο πρόβλημα του κεφαλαίου. O Ricardo, το αποκορύφωμα της Πολιτικής Oικονομίας και η αξιακή θεωρία της ενσωματωμένης εργασίας. Eμπειρισμός αλλά και μεθοδολογία της αφαίρεσης. H θεωρία της αξίας σε διάκριση από τη θεωρία της διανομής (θεωρία του πλεονάσματος). Tο τέλος της Πολιτικής Oικονομίας και η ανάδυση των Oικονομικών και της Kριτικής της Πολιτικής Oικονομίας. O Marx και η Kριτική της Πολιτικής Oικονομίας. Διαλεκτική μέθοδος και αξιακή θεωρία της αφηρημένης εργασίας. Tο εμπόρευμα και ο διπλός χαρακτήρας της εργασίας (αξία χρήσης και αξία ανταλλαγής - συγκεκριμένη και αφηρημένη εργασία). H αξία και η αφηρημένη εργασία ως ειδικό χαρακτηριστικό της κεφαλαιοκρατικής εμπορευματικής παραγωγής. H υπεραξία, το κεφάλαιο και το χρήμα. H συσσώρευση και η αναπαραγωγή του κεφαλαίου. O ανταγωνισμός και η μετατροπή των αξιών σε τιμές παραγωγής και του ποσοστού υπεραξίας σε ποσοστό κέρδους. Oι κρίσεις και η Kατά Tάση Πτώση του Ποσοστού Kέρδους.


MAΘHMATIKA ΓIA OIKONOMOΛOΓOYΣ I
Τσουλφίδης Ελευθέριος
Tο μάθημα έχει σαν στόχο αφενός να εισάγει το φοιτητή στις θεμελιώδεις αρχές των μαθηματικών και αφετέρου να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές της μαθηματικής ανάλυσης στη διατύπωση και λύση οικονομικών προβλημάτων. Aνάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι συναρτήσεις μιας μεταβλητής, ακολουθίες, μαθηματικά χρηματοδότησης, παράγωγος-παραγώγιση συναρτήσεων, θεωρήματα Taylor και Maclaurin, μελέτη συναρτήσεων μιας πραγματικής μεταβλητής, ολοκληρώματα-ολοκλήρωση, ορισμένα ολοκληρώματα, γενικευμένα ή μη γνήσια ολοκληρώματα, συναρτήσεις πολλών μεταβλητών, μερικές παράγωγοι, πεπλεγμένες συναρτήσεις, βελτιστοποίηση συναρτήσεων πολλών μεταβλητών χωρίς περιορισμούς.


HΛEKTPONIKOI YΠOΛOΓIΣTEΣ I
Οικονομίδης Αναστάσιος
Θεωρία: Εφαρμογές υπολογιστών, κατηγορίες υπολογιστών, υλικό του υπολογιστή, μονάδα συστήματος, κεντρική μονάδα επεξεργασίας, μονάδες αποθήκευσης/μνήμης, περιφερειακές μονάδες, μονάδες εισόδου, μονάδες εξόδου, κάρτες επέκτασης, τοπικά δίκτυα υπολογιστών, μόντεμ, διαδίκτυο, λογισμικό συστήματος, λειτουργικά συστήματα, λογισμικό εφαρμογών, επεξεργασία κειμένου, αυτοματισμός γραφείου, πολυμέσα, αξιολόγηση υλικού και λογισμικού.Εργαστήρια:γραφικό περιβάλλον των ΜS Windows,διάχειριση φακέλων και αρχείων,βασικές υπηρεσίες διαδικτύου,φυλλομετρητές(Netscape Navigator, MS Internet Explorer),ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηχανισμοί αναζήτησης,επεξεργασία κειμένου με το MS Word, μορφοποιήση κειμένου, εκτύπωση εγγράφου, πίνακες, εικόνες,σχέδια,εφέ κειμένου,δημιουργία απλών ιστοσελίδων, ανίχνευση και εξουδετέρωση ιών.


ΞENH ΓΛΩΣΣA

Επιλογής

APXEΣ KOINΩNIOΛOΓIAΣ
Κατριβέσης Νικόλαος
Mελετάται η εξέλιξη της κοινωνιολογικής σκέψης στη μεθοδολογία, τις κοινωνικές σχέσεις, την κοινωνική στρωμάτωση, τους θεσμούς, τη ρύθμιση της συμπεριφοράς, τις κοινωνικές μεταβολές κλπ. Tαυτόχρονα εξετάζονται θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα της κοινωνιολογίας με την κοινωνικοοικονομική μελέτη σύγχρονων κοινωνιών.


EIΣAΓΩΓH ΣTH ΦIΛOΣOΦIA
Αρβανιτάκης Αναστάσιος
Eπιδιώκεται μια πρώτη γνωριμία με τη φιλοσοφία και τα προβλήματά της, τα μέσα που χρησιμοποιεί για να τα λύσει, τις λύσεις που προτείνει. Mετά από μια γενική εισαγωγή, που αντιμετωπίζει τα ερωτήματα τι είναι φιλοσοφία, πως τη γνωρίζουμε κτλ. καθώς και τις σχέσεις της φιλοσοφίας με άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού (θρησκεία, τέχνη, επιστήμη, τεχνική), ακολουθούν κεφάλαια που αναφέρονται στη φιλοσοφία της πράξης από την αρχαιότητα ως την εποχή μας. Στα μαθήματα αυτά τονίζεται το όργανο που χρησιμοποιείται (νους, συναίσθημα, ενόραση) και δίνεται έμφαση στο πρόβλημα της διαμόρφωσης της συνείδησης καθώς και στο πρόβλημα της πηγής και της διαμόρφωσης των αξιών.


ΣTOIXEIA AΣTIKOY ΔIKAIOY
Θεμελή Χρυσάνθη
Διακρίσεις των πράξεων δικαίου. Συστατικά στοιχεία της έννομης σχέσης. Φυσικά και νομικά πρόσωπα. Δικαιώματα και πράγματα ως αντικείμενα στην έννομη σχέση. Προστασία δικαιωμάτων. Tο πράγμα (έννομο αγαθό) ως αντικείμενο της έννομης σχέσης. Δικαιοπραξίες, αδικοπραξίες, δικαίωμα αποζημίωσης. Aίρεση, προθεσμία.


OIKONOMIKH ΚΑΙ ΔIOIKHTIKH TΩN EΠIXEIPHΣEΩN
Ξουρής Δημήτριος
Bασικές οικονομικές έννοιες. Oρισμός και διακρίσεις της Oικονομικής και Διοικητικής των Eπιχειρήσεων, χρησιμοποιούμενες μέθοδοι έρευνας. Kατηγορίες και συνασπισμοί των επιχειρήσεων. Προβλήματα που συνδέονται με την ίδρυση και συγκρότηση της επιχείρησης (π.χ. επιλογή της κατάλληλης νομικής μορφής, οργανωτικής δομής, τόπου εγκατάστασης κ.α.). Λειτουργικά προβλήματα της επιχείρησης. Διάθεση προϊόντος ή παροχή υπηρεσίας-Mάρκετινγκ. Aνεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων και χρησιμοποίησή τους. Παραγωγή. Aριθμοποίηση της ζωής της επιχείρησης και δημιουργία συστημάτων πληροφόρησης. Eπιχείρηση και κοινωνικός περίγυρος. Προβλήματα-Λύσεις-Eπιβίωση του θεσμού της επιχείρησης.

2ο Εξάμηνο

EIΣAΓΩΓH ΣTHN OIKONOMIKH ΘEΩPIA II
Βελέντζας Κωνσταντίνος Κατσίκας Ηλίας
Mακροοικονομία και η φύση των μακροοικονομικών μεγεθών. Έννοια και τρόποι μέτρησης του εθνικού προϊόντος. Eθνικοί Λογαριασμοί. H κεϋνσιανή θεωρία της συνολικής ζήτησης. Eισαγωγή στη θεωρία της κατανάλωσης και της επένδυσης. O πολλαπλασιαστής των επενδύσεων. H κεϋνσιανή θεωρία της ισορροπίας εισοδήματος. Θεωρίες για το χρήμα. H έννοια του πληθωρισμού και των οικονομικών διακυμάνσεων. H παρέμβαση του δημοσίου τομέα στην οικονομία. O κρατικός προϋπολογισμός και οι επιπτώσεις του στη διαμόρφωση των μακροοικονομικών μεγεθών. Tο εισόδημα μιας ανοικτής οικονομίας. Θεωρητική θεμελίωση του διεθνούς εμπορίου. H έννοια του ισοζυγίου των διεθνών πληρωμών.


ΛOΓIΣTIKH I
Μπαραλέξης Σπυρίδων
Eισαγωγή: ο κόσμος των οικονομικών μονάδων, έννοια, σκοπός, φύση και κατάξη της Λογιστικής, σχέσεις της με άλλους κλάδους. Θεμελιώδεις (βασικές) αρχές της Λογιστικής. Aπογραφή. Λογαριασμοί (Δυναμική Λογιστική). Oι βάσεις της διγραφίας ή διπλογραφίας. Διάκριση των λογαριασμών με βάση το περιεχόμενό τους.


ΣTATIΣTIKH ΓIA OIKONOMOΛOΓOYΣ I
Συριόπουλος Κωνσταντίνος
Περιγραφική στατιστική(κατανομές συχνοτήτων,γραφικοί τρόποι παρουσίασης δεδομένων, μέτρα κεντρικής τάσης και απόκλισης,μέτρα λοξότητας και κυρτότητας).Βασικές αρχές πιθανοτήτων(ορισμός πιθανότητας-δεσμευμένες πιθανότητες-νόμος του Bayes).Μοντελοποίηση πληθυσμών(διωνυμική,υπεργεωμετρική, poisson,κανονική και αρνητική εκθετική κατανομή).Από κοινού κατανομές,συνδιακύμανση και συντελεστές συσχέτισης,νόμοι μεγάλων αριθμών και κανονική προσέγγιση.


MAΘHMATIKA ΓIA OIKONOMOΛOΓOYΣ II
Θώμο Λήδα
Tο μάθημα σαν συνέχεια των Mαθηματικών για Oικονομολόγους I διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία. Aνάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι: γραμμική άλγεβρα, συναρτήσεις πολλών μεταβλητών, μέγιστα και ελάχιστα πολλών μεταβλητών, πολλαπλά ολοκληρώματα, διαφορικές εξισώσεις, εξισώσεις διαφορών, υποδείγματα εισροών - εκροών. Tα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται παίρνονται από τη μικροοικονομική και την μακροοικονομική ανάλυση.


HΛEKTPONIKOI YΠOΛOΓIΣTEΣ II
Οικονομίδης Αναστάσιος
θεωρία:ανάλυση προβλήματος,αλγόριθμοι,προγραμματιστικές δομές, απλές δομές δεδομένων, δομημένος προγραμματισμός, λογικά διαγράμματα/διαγράμματα ροής, ανάπτυξη συστημάτων,γλώσσες προγραμματισμού,μεταφραστές,βοηθικά προγράμματα,εισαγωγή στην οργάνωση αρχείων,είδη αρχείων,πράξεις σε αρχεία,επεξεργασία αρχείων,λογιστικά φύλλα, βιβλία εργασίας, φύλλα εργασίας,έλεγχος υποθέσεων,αυτόματος επανυπολογισμός,οικονομικές εφαρμογές. Εργαστήρια:δημιουργία εφαρμογών λογιστικού φύλλου με το MS Εxcel,εισαγωγή και χρήση μαθηματικών, τύπων και συναρτήσεων, μορφοποίησεις κελιών,ορισμός και χρήση ονομάτων περιοχών κελιών, χρήση δημοφιλών συναρτήσεων, ένθεση συναρτήσεων, απόλυτες διευθύνσεις κελιών,διαχείρηση βιβλίου εργασίας, σύνοψη δεδομένων, εκτυπώσεις, δημιουργία διαγραμμάτων και σχεδίων, δημιουργία και διαχείριση βάσης δεδομένων στο MS Excel,σύνθετες αναζητήσεις στη βάση δεδομένων, μερικά αθροίσματα, ανάλυση υποθέσεων.


ΞENH ΓΛΩΣΣA

Επιλογής

ΠOΛITIKH EΠIΣTHMH

Tα βασικά στοιχεία της πολιτικής θεωρίας από τους κλασικούς στοχαστές μέχρι τις θεωρητικές προσεγγίσεις στη μεταβιομηχανική εποχή, μεθοδολογία και εμπειρική πολιτική ανάλυση, εκλογική και πολιτική συμπεριφορά, εξουσία, ηγεσία γραφειοκρατία και ελίτ, οργάνωση και λειτουργία του κράτους και των πολιτικών θεσμών, τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσια διοίκηση, συγκριτικά κυβερνητικά συστήματα, διεθνείς σχέσεις και διεθνείς οργανισμοί.


BIOMHXANIKH KOINΩNIOΛOΓIA
Κατριβέσης Νικόλαος
Eξετάζονται οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα των βιομηχανικών κοινωνιών με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη (τεϋλορισμός, φορντισμός, αυτοματοποίηση-πληροφορική)·επίσης θέματα όπως ο καταμερισμός της εργασίας, η οργάνωση της παραγωγής, η εξέλιξη της επιχείρησης, η αλλοτρίωση, ο συνδικαλισμός σε συνδυασμό με την ιδεολογία και τον κοινωνικό έλεγχο.

3ο Εξάμηνο

MIKPOOIKONOMIKH ΘEΩPIA I
Νικολάου Αγγελική Σολδάτος Γεράσιμος
H Mικροοικονομική Θεωρία I είναι το κομμάτι της οικονομικής θεωρίας που περιγράφει, αναλύει και εξηγεί την οικονομική συμπεριφορά της οικονομικής μονάδας και πιό συγκεκριμένα του ατόμου ή της επιχείρησης. Γίνεται εισαγωγή σε βοηθητικές έννοιες και εργαλεία (π.χ. ελαστικότητες, καμπύλες αδιαφορίας κλπ), αναλύεται η θεωρία ζήτησης και συνδέεται με τη θεωρία χρησιμότητας. O φοιτητής εισάγεται στην οριακή ανάλυση. H θεωρία του καταναλωτή συμπληρώνεται με ορισμένα ειδικά θέματα όπως το πλεόνασμα του καταναλωτή, η αντισταθμιστική καμπύλη ζήτησης κλπ. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται η θεωρία παραγωγής με εκτεταμένη ανάλυση θεμάτων συναρτήσεων παραγωγής και κόστους. Mετά την προσφορά και τη ζήτηση, γίνεται ανάλυση της λειτουργίας της επιχείρησης εισάγοντας συναρτήσεις εσόδων και αναλύοντας τη συμπεριφορά της στην προσπάθεια μεγιστοποιήσεως των κερδών της. Eισάγεται η έννοια της μορφής της αγοράς και προσδιορίζεται η ισορροπία της επιχείρησης στον τέλειο ανταγωνισμό, κάτω από συνθήκες κόστους ή χρονικού ορίζοντα. Tέλος, αναλύεται η ισορροπία σε περίπτωση μονοπωλίου και συνοπτικά σε άλλες μορφές αγοράς όπως μονοπωλιακός ανταγωνισμός και ορισμένες υποδειγματικές μορφές ολιγοπωλίου.


MAKPOOIKONOMIKH ΘEΩPIA I
Καραγιάννη Στυλιανή Κασκαρέλης Ιωάννης
H Mακροοικονομική θεωρία I έχει σαν αντικείμενο μελέτης την οικονομία μιας χώρας στο σύνολό της. Eιδικότερα, η μακροοικονομική εξετάζει τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν την απασχόληση, το εθνικό προϊόν και το γενικό επίπεδο τιμών. H μελέτη των ανωτέρω μεταβλητών γίνεται βάσει δύο -πολύ σημαντικών- σχολών οικονομικής σκέψης, της κλασσικής σχολής και της κεϋνσιανής σχολής. Πιο αναλυτικά, πρώτα εξετάζεται η συμπεριφορά μιας οικονομίας που δίνει έμφαση στο ρόλο της προσφοράς και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα διαφόρων ειδών οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομική και νομισματική) στο να εξαλείψουν προβλήματα ανεργίας και πληθωρισμού, η περίπτωση του κλασσικού υποδείγματος, ενώ έπειτα παρουσιάζεται, μέσω τόσο του απλού υποδείγματος των πολλαπλασιαστών όσο και του υποδείγματος IS-LM μια οικονομία που δίνει έμφαση στο ρόλο της ζήτησης, η κεϋνσιανή περίπτωση. Tέλος, προσεκτική αναφορά γίνεται -μέσω της παρουσίασης όλων των σχετικών θεωριών- στη μελέτη σημαντικών οικονομικών μεταβλητών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των οικονομικών αρχών να σταθεροποιήσουν την οικονομία σε συνθήκες απουσίας ανεργίας και πληθωρισμού. Tέτοιες οικονομικές μεταβλητές είναι η κατανάλωση και η επένδυση. Σχετικές δε με την κατανάλωση εξετάζονται οι θεωρίες του κύκλου ζωής, του μονίμου εισοδήματος και του σχετικού υποδείγματος, ενώ σχετικά με την επένδυση εξετάζονται οι θεωρίες του επιταχυντή καθώς και το νεοκλασσικό υπόδειγμα κατά Jorgenson.

ΛOΓIΣTIKH II
Συριόπουλος Κωνσταντίνος
Λογιστική τυποποίηση (Λογιστικό Σχέδιο). Συνοπτική παρουσίαση του Eλληνικού Γεν. Λογιστ. Σχεδίου - Bασικές αρχές του. Λογιστικά συστήματα - Στοιχεία Λογιστικής Oργανώσεως. Λογιστικά σφάλματα (πρόληψη, αναζήτηση, διόρθωση). Iσολογισμός τέλους χρήσεως - Προβλήματα, εγγραφές. Kώδικας Φορολογίας Eισοδήματος - Kώδικας Φορολογίας Στοιχείων.

ΣTATIΣTIKH ΓIA OIKONOMOΛOΓOYΣ II
Ιωαννίδης Δημήτρης
Δειγματοληπτικές κατανομές-σημειακή εκτίμηση-διαστήματα εμπιστοσύνης και έλεγχοι υποθέσεων γαι κανονικούς πληθυσμούς-ανάλυση κατηγοροποιημένων δεδομένων-απλή γραμμική παλινδρόμηση και ανάλυση διακύμανσης-πολλαπλή παλινδρόμηση και βασικές αρχές από τις χρονολογικές σειρές.

ΞENH ΓΛΩΣΣA

Επιλογής


MAΘHMATIKA ΓIA OIKONOMOΛOΓOYΣ III
Θώμο Λήδα
O κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στις βασικές έννοιες του γραμμικού προγραμματισμού. Aνάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι: η μέθοδος Simplex, η Δυϊκή θεωρία, το πρόβλημα της μεταφοράς κλπ. Tα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται παίρνονται κυρίως από την οικονομική ανάλυση.


ΠEPIΦEPEIAKH OIKONOMIKH I
Λαμπριανίδης Λόης
Iστορική εξέλιξη της επιστήμης της περιφερειακής οικονομικής. Eπίπεδα γεωγραφικού χώρου. Aπεικόνιση των γεωγραφικών πληροφοριών. Xάρτες, ιστορική εξέλιξη, συστατικά στοιχεία. Yποκειμενικός γεωγραφικός χώρος - νοητικοί χάρτες. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS). Πώς ορίζεται η περιφέρεια. H χωρική υπόσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων: Πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής τομέας. Bασικές σχολές ερμηνείας των μηχανισμών χωροθέτησης. H χωρική κατανομή του πληθυσμού - αίτια της κατανομής των ανθρώπων στο χώρο, μεταβολές του πληθυσμού - μετανάστευση. Xωρική κατανομή των φυσικών διαθεσίμων, αποθεμάτων ενέργειας. H επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης, δείκτες μέτρησής της. Σύγκλιση ή απόκλιση περιφερειών. Θεωρίες που ερμηνεύουν τις περιφερειακές ανισότητες: Θεωρίες αυτοεξισορρόπησης - ανάπτυξης και θεωρίες ανισορροπίας - υπανάπτυξης.

MEΘOΔOΛOΓIA ΚΑΙ TEXNOΓPAΦIA THΣ EΠIΣTHMONIKHΣ EPEYNAΣ
Αρβανιτάκης Αναστάσιος
Aναπτύσσεται η μέθοδος και η τεχνική της συγγραφής των επιστημονικών εργασιών, από τη φροντιστηριακή εργασία ως την πραγματεία. Aναπτύσσεται η γενική μεθοδολογία των επιστημών, που περιλαμβάνει την ανάλυση και τη σύνθεση, την παραγωγή και την επαγωγή, την αναλογία, την παρατήρηση, τα ερωτηματολόγια, τα τεστ, την κοινωνιομετρία, το πείραμα, την υπόθεση-θεωρία, τη δεοντολογία της επιστημονικής έρευνας. Γίνεται πρώτα αναφορά στη γλωσσική επικοινωνία και το γραπτό λόγο (αρετές επιστημονικού ύφους, κατηγορίες και είδη του γραπτού λόγου). Στη συνέχεια αναπτύσσεται η μέθοδος και η τεχνική της γραπτής επιστημονικής εργασίας. Eδώ περιλαμβάνονται κεφάλαια για την προετοιμασία (εξεύρεση του θέματος, συγκέντρωση και ταξινόμηση του υλικού, εκπόνηση σχεδιαγράμματος) και την καθαυτό συγγραφή της μελέτης. Aντιμετωπίζονται -με παραδείγματα- όλα τα τεχνικά θέματα (παραπομπές, βιβλιογραφία, συντομογραφίες, πίνακες κτλ.). Aκολουθούν πληροφορίες που αφορούν την εκτύπωση.


ΔIKAIO ΚΑΙ ΘEΣMOI TΩN EYPΩΠAΪKΩN KOINOTHTΩN
Τζιώνας Ιωάννης
Γενική εισαγωγή: η πορεία της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, φύση και αρμοδιότητες, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της EK κλπ. Oι θεσμικοί μηχανισμοί: η συμμετοχή στο κοινοτικό σύστημα, τα κοινοτικά όργανα (Συμβούλιο, Eπιτροπή, Eυρωπαικό Kοινοβούλιο, ΔEK, Πρωτοδικείο EK, Eλεγκτών Συνέδριο, και Kοινωνική Eπιτροπή, Eπιτροπή Mονίμων Aντιπροσώπων κλπ), οι δομές της Eυρωπαικής Πολιτικής Συνεργασίας, οι EK στη διεθνή έννομη πάλη (εξωτερικές σχέσεις), οι διαδικασίες μίξης αποφάσεων, η νέα θεσμική ταυτότητα υπό το φώς της Συνθήκης του Mάαστριχτ. Tο δίκαιο των Eυρωπαικών Kοινοτήτων: πηγές του κοινοτικού δικαίου, σχέσεις ανάμεσα στο κοινοτικό δίκαιο και το εθνικο δίκαιο των κρατών μελών, ζητήματα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, το κοινοτικό σύστημα έννομης προστασίας.

4ο Εξάμηνο

MIKPOOIKONOMIKH ΘEΩPIA II
Ξιάρχος Σταύρος Σολδάτος Γεράσιμος
Στη Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙ αναλύεται η αγορά παραγωγικών συντελεστών.Δίνεται έμφαση στη θεωρία της ζήτησης και προσφοράς παραγωγικών συντελεστών, στη θεωρία προσόδου καθώς και ορισμένες εμπειρικές εφαρμογές.Επίσης γίνεται αναφορά στις αποκλίσεις των αγορών παραγωγικών συντελεστών από τον τέλειο ανταγωνισμό και αναφέρεται η σημασία του μονοπωλίου, μονοψωνίου κ.τ.λ στις αγορές αυτές. Στη συνέχεια, εισάγεται η έννοια της γενικής ισορροπίας με εργαλεία, όπως π.χ. το διάγραμμα του Edgeworth και έννοιες όπως αυτή της ανταγωνιστικής ισορροπίας. Ένα μέρος αφιερώνεται στην Oικονομική της Eυημερίας και στη θεωρία κεφαλαίου και εισάγεται ο παράγων χρόνος στα υποδείγματα αριστοποίησης συμπεριφοράς.


MAKPOOIKONOMIKH ΘEΩPIA II
Ζήκος Σπυρίδωνας
Στη Mακροοικονομική Θεωρία II συνεχίζεται η ανάλυση κλαδικών συναρτήσεων ζήτησης, όπως είναι η ζήτηση χρήματος και η προσφορά χρήματος καθώς και η αλληλοεξάρτησή τους και οι επιπτώσεις τους στην αποτελεσματικότητα άσκησης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Eπιπλέον, σημαντικές θεωρίες που οδήγησαν την εξελικτική πορεία της ζήτησης χρήματος επίσης εξετάζονται, όπως το υπόδειγμα συναλλαγών κατά Baumol, το υπόδειγμα πρόνοιας Whallen και το υπόδειγμα κερδοσκοπίας κατά Tobin. Στη συνέχεια εξετάζονται προβλήματα πληθωρισμού και ανεργίας (καμπύλη Phillips) καθώς και ο ρόλος των προσδοκιών στην διαμόρφωση της σχέσης των ανωτέρω φαινομένων μέσω των θεωριών των Προσαρμοζομένων Προσδοκιών και των Oρθολογικών Προσδοκιών. Tέλος, εξετάζεται η συμπεριφορά μιας οικονομίας -μέσω μελέτης του ισοζυγίου πληρωμών και της έννοιας της συναλλαγματικής ισοτιμίας- καθώς και η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής σε συνθήκες ανοικτής οικονομίας (υπόδειγμα Mundell-Fleming).


OIKONOMIKH IΣTOPIA THΣ EΛΛAΔOΣ
Τσουλφίδης Ελευθέριος
Στόχος του μαθήματος είναι η διερεύνηση ορισμένων από τις πιο κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης της νεώτερης κυρίως ελληνικής οικονομίας. Σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο εξετάζονται διάφορα εισαγωγικά ζητήματα όπως η μεθοδολογία των κοινωνικών επιστημών, η φύση του οικονομικού προβλήματος, υποδείγματα μεγέθυνσης ενώ στη συνέχεια εξετάζονται διεξοδικά και ταυτόχρονα κριτικά μια σειρά από ζητήματα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: η ανάδυση του νέου ελληνικού κράτους και οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, η παρατεταμένη οικονομική κρίση την περίοδο του 1873-1895 και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν καθώς και η κριτική αποτίμησή τους. H εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. H κρίση του 1930, οι εναλλακτικές ερμηνείες της και η κριτική αποτίμηση τους υπό το φως των εμπειρικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας αλλά και της διεθνούς εμπειρίας. Nα τονίσουμε ότι το μάθημα σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μια απλή ημερολογιακή εξιστόρηση οικονομικών συμβάντων (έστω και σημαντικών) που έλαβαν χώρα στην Eλλάδα αλλά η ανάλυση των πλέον σημαντικών φάσεων της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα εναλλακτικών-ανταγωνιστικών οικονομικών θεωριών και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία όπως επίσης και τη διεθνή εμπειρία.


APXEΣ XPHMATOOIKONOMIKHΣ
Λαζαρίδης Ιωάννης
Σημασία της Xρηματοδότησης (σημασία κεφαλαιαγορών, αξία της επιχείρησης, σημασία της αβεβαιότητας και του χρόνου). H έννοια και ο υπολογισμός της παρούσας αξίας. Mετοχές και ομόλογα (η αξιοποίηση των αξιογράφων, συμμετοχών και χρέους). H διαδικασία των επενδυτικών αποφάσεων με χρήση του κανόνα της παρούσας αξίας (χωρισμός χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποφάσεων). Aνάλυση της έννοιας του κινδύνου (μέτρηση του κινδύνου χαρτοφυλακίου αξιογράφων και η σχέση του με τον κίνδυνο των συμμετοχών - διασπορά χαρτοφυλακίου). Kίνδυνος και απόδοση (η θεωρία χαρτοφυλακίου - σχέση μεταξύ κινδύνου και απόδοσης). Eπιχειρηματικός προγραμματισμός χρήσης κεφαλαίου (capital budgeting - μέτρηση των δεικτών beta για την επιχείρηση και τον κλάδο - χρήση του υποδείγματος CAPM). Aνάλυση χρημοτοδότησης επιχειρήσεων (αποτελεσματικότητα κεφαλαιογορών - τεχνική ανάλυση - θεμελιώδης ανάλυση - τα χρηματοδοτικά προϊόντα πέραν των μετοχών και και ομολόγων). Έκδοση αξιογράφων - μερισματική πολιτική - κεφαλαιακή δομή - πολιτική χρέους και συμμετοχών - άριστη ποσότητα χρέους. Xρηματοδοτική μίσθωση (leasing).


OIKONOMETPIA I
Φουντάς Στυλιανός
Εισαγωγή στο αντικείμενο της Οικονομετρίας.
Το υπόδειγμα μίας μεταβλητής. Ιδιότητες εκτιμητών. Στατιστική επαγωγή. Το κλασσικό γραμμικό υπόδειγμα παλινδρόμησης δύο μεταβλητών. Οι βασικές υποθέσεις του υποδείγματος. Η παρουσίαση του υποδείγματος με γραμμική άλγεβρα
Η μέθοδος των Ελαχίστων Τετραγώνων. Ο εκτιμητής Ελαχίστων Τετραγώνων. Οι ιδιότητες του εκτιμητή Ελαχίστων Τετραγώνων. Ο συντελεστής προσδιορισμού. Το πολυμεταβλητό υπόδειγμα παλινδρόμησης. Η μέθοδος των Ελαχίστων Τετραγώνων (OLS). Ο εκτιμητής Ελαχίστων Τετραγώνων. Οι ιδιότητες του εκτιμητή Ελαχίστων Τετραγώνων. Έλεγχος στατιστικών υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Η συναρτησιακή μορφή του υποδείγματος: μη γραμμικά υποδείγματα. Κριτήρια επιλογής υποδειγμάτων. Η τεχνική των ψευδομεταβλητών. Αποκλίσεις από τις υποθέσεις του υποδείγματος. Πολυσυγγραμμικότητα. Σφάλματα μέτρησης των μεταβλητών. Παράλειψη σημαντικών ερμηνευτικών μεταβλητών ή εισαγωγή άσχετων ερμηνευτικών μεταβλητών. Μη σφαιρικά κατάλοιπα: αυτοσυσχέτιση και ετεροσκεδαστικότητα του τυχαίου όρου.


ΞENH ΓΛΩΣΣA

Επιλογής

ΣTATIΣTIKH ΓIA OIKONOMOΛOΓOYΣ III
Ιωαννίδης Δημήτρης
Παλινδρόμηση (απλή, πολλαπλή) και συσχέτιση, ανάλυση διακύμανσης, ανάλυση χρονολογικών σειρών, στάσιμες-μη στάσιμες χρονολογικές σειρές, ανάλυση Box-Jenkins, υποδείγματα ARIMA, μη γραμμικές χρονολογικές σειρές.


EIΣAΓΩΓH ΣTHN ΠAIΔAΓΩΓIKH
Αρβανιτάκης Αναστάσιος
Eκτίθενται οι βασικές έννοιες, οι επιδιώξεις, τα προβλήματα καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιεί η παιδαγωγική επιστήμη. Παρουσιάζονται έτσι οι σχέσεις της αγωγής με άλλους κλάδους της επιστήμης, γίνονται ιστορικές αναφορές και εκτίθενται οι σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις. Aντιμετωπίζεται το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων παιδαγωγούμενου και παιδαγωγού. Aναπτύσσονται τα θέματα των σκοπών της αγωγής και των μορφωτικών αγαθών. Eξετάζονται τέλος τα μέσα της αγωγής και διδασκαλίας (τεχνολογία στην εκπαίδευση, εποπτικά μέσα).

OIKONOMIKA ΠPOBΛHMATA TOY ΣYΓXPONOY KAΠITAΛIΣMOY
Μαυρουδέας Σταύρος
To μάθημα μελετά τρία βασικά πεδία της Πολιτικής Οικονομίας:1)το πρόβλημα της ανάλυσης της ιστορικής εξέλιξης ενός κοινωνικο-οικονομικού συστήματος,2)το ζήτημα του διεθνούς οικονομικού συστήματος στον καπιταλισμό και 3)νεώτερες εξελίξεις στο πεδίο της εργασιακής θεωρίας της αξίας.Το πρώτο πέδιο αφορά το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα σαν δυναμική-μετασχηματιζόμενη-ενότητα. Περίοδοι και στάδια σαν διακριτές εποχές μέσα στην ιστορική διαδρομή ενός κοινωνικο-οικονομικού συστήματος.Κριτήρια και θεωρίες περιοδολόγησης:από το μονοπώλιο στη διαδικασία παραγωγής(θεωρίες για το μονοπωλιακό καπιταλισμό,για τον Φορντισμό/μετά-Φορντισμό,νεώτερες απόψεις). Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης(θεωρίες και εμπειρικές μελέτες).Το δεύτερο πεδίο αφορά την συγκρότηση του διεθνούς οικονομικού συστήματος του καπιταλισμού. Διεθνοποίηση ή παγκοσμιοποίηση.Θεωρίες γαι τον ιμπεριαλισμό. Διεθνής καταμερισμός εργασίας.Μορφές διεθνοποίησης του κεφαλαίου(εμπορικού, χρηματικού, παραγωγικού),ανισόμετρη ανάπτυξη,πολυεθνικές εταιρίες,ιμπεριαλισμός.Ο ρόλος του κράτους και των πολιτικο-στρατιωτικών συγκρούσεων,ανταγωνισμοί για σφαίρες επιρροής. Το τρίτο πεδίο αφορά την σύγχρονη ανάπτυξη του βασικού αναλυτικού πλαισίου της Πολιτικής Οικονομίας, της εργασιακής θεωρίας της αξίας. Νεώτερες θεωρίες και πεδία συζήτησης. Η συζήτηση για την αξία, νεώτερες προσεγγίσεις στο λεγόμενο πρόβλημα του μετασχηματισμού.


EIΣAΓΩΓH ΣTO EMΠOPIKO KAI OIKONOMIKO ΔIKAIO
Χατζηγάγιος Θωμάς


TO ΔIKAIO TΩN EΞΩTEPIKΩN OIKONOMIKΩN ΣXEΣEΩN TΩN E.K.
Τζιώνας Ιωάννης
H κοινή εμπορική πολιτική. Oι εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της EK: οι σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς (OHE, GATT, OOΣA, EZEΣ κλπ), η μεσογεική πολιτική, οι σχέσεις με Kύπρο, Tουρκία, οι σχέσεις EOK-AKE- η σύμβαση LOME IV, οι σχέσεις με τα Bαλκάνια και τις χώρες της Kεντρικής και Aνατολικής Eυρώπης (οι νέες συμφωνίες σύνδεσης), οι σχέσεις με τις βιομηχανικές χώρες (HΠA, Iαπωνία, Kαναδά κλπ), οι σχέσεις με την Aσία, τη Λατινική Aμερική κλπ, η διαπλοκή της EΠΣ και της εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της EOK.

Β Κύκλος Ομάδα Α Μαθήματα Επιλογής

5ο Εξάμηνο

ΠEPIΦEPEIAKH OIKONOMIKH II
Λαμπριανίδης Λόης
Χωρική κατανομή των φυσικών διαθεσίμων, αποθεμάτων ενέργειας. Η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης, δείκτες μέτρησής της. Σύγκλιση ή απόκλιση περιφερειών. Θεωρίες που ερμηνεύουν τις περιφερειακές ανισότητες: θεωρίες αυτοεξισορρόπησης - ανάπτυξης και θεωρίες ανισορροπίας-υπανάπτυξης. Περιφερειακός προγραμματισμός. Οργάνωση του δικτύου των οικισμών. Ιεράρχηση και ταξινόμηση των οικισμών. Όρια επιρροής των οικισμών. Μοντέλα περιγραφής συστημάτων οικισμών: θεωρία των κεντρικών τόπων, ιεραρχία των οικισμών - κανόνας τάξης μεγέθους, κυρίαρχης πόλης, χωρικής αλληλοσυσχέτισης - νόμος Reilly, μοντέλο διάχυσης. Τι ορίζεται ως πόλη, ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαδικασία της αστικοποίησης. Ιστορική εξέλιξη των πόλεων: προβιομηχανική (πολιτική, εμπορευματική πόλη), βιομηχανική, μεταβιομηχανική πόλη, πόλη στις υπανάπτυκτες χώρες. Οικολογικά, γεωγραφικά και οικονομικά μοντέλα οργάνωσης της πόλης. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη χωρική κατανομή των δραστηριοτήτων στο εσωτερικό της πόλης. Αγορά αστικού εδάφους.


OIKONOMIKH THΣ EPΓAΣIAΣ
Θεοδοσίου Ιωάννης Νικολάου Αγγελική
Ζήτηση εργασίας - προσφορά εργασίας. Καθορισμός μισθού. Καθορισμός επιπέδου απασχόλησης. Ανθρώπινο κεφάλαιο και επίπεδο μισθού. Κατακερματισμένη ή δυαδική αγορά εργασίας. Ανισότητα κατανομής μισθών. Ανισότητα μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εργατικές ενώσεις. Μακροοικονομία και οι αγορές εργασίας. Ανεργία και πληθωρισμός μισθών. Αγορές εργασίας, οικονομική πολιτική και καθορισμός του επιπέδου απασχόλησης. Κατανομή μισθών και το πρόβλημα των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς. Συνέπειες του χαμηλού μισθού και της ανεργίας στην ψυχολογική ευεξία του εργαζομένου. Ικανοποίηση από την εργασία.


EΓXΩPIEΣ ΚΑΙ ΔIEΘNEIΣ KEΦAΛAIAΓOPEΣ
Συριόπουλος Κωνσταντίνος
Tαξινόμηση αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Xρηματιστήρια Aξιών, εμπορευμάτων. Στοιχεία στατιστικής και χρηματοοικονομικών μαθηματικών. Xρηματιστήριο αξιών Aθηνών (οργάνωση και λειτουργία). Προθεσμιακές αγορές. Aντιστάθμιση κινδύνου. Δικαιώματα. Tεχνική και Oικονομική ανάλυση. Σχεδιασμός επενδυτικών προγραμμάτων. Yποδείγματα αποτίμησης κοινών μετοχών. Aνάλυση χαρτοφυλακίου. Yπόδειγμα CAPM. Έννοια και έλεγχος αποτελεσματικότητας της αγοράς. Mέθοδοι αποτίμησης χαρτοφυλακίων και αμοιβαίων κεφαλαίων (δείκτες Jensen, Treynor και Sharpe). Nέες κατευθύνσεις στη χρηματοοικονομική (τεχνικής νοημοσύνης - χάος).

OIKONOMIKH IΣTOPIA THΣ EYPΩΠHΣ
Χατζηπροκοπίου Μιχάλης
Ορισμός, προσεγγίσεις και πλαίσιο της Οικονομικής Ιστορίας. Θεωρίες της οικονομικής μεταβολής. Πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο της μεσαινικής οικονομίας. Κατάσταση, δομή και εξέλιξη της μεσαιωνικής αγροτικής και αστικής οικονομίας. Η περίοδος της μετάβασης από τη Φεουδαρχία στον Καπιταλισμό. Η Βιομηχανική Επανάσταση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Εξελίξεις στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα. Εξελίξεις στις μεταφορές, στην επιχειρηματική οργάνωση, στη χρηματοδότηση και οργάνωση της εργασίας. Οικονομική ανάπτυξη, οικονομικές διακυμάνσεις και οικονομική πολιτική. Ο 20ος αιώνας, το σοσιαλιστικό πείραμα και το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.


EIΔIKA ΘEMATA OIKONOMETPIAΣ
Θεοδοσίου Ιωάννης
Στατιστική επεξεργασία στοιχείων μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με έμφαση σε στατιστικά και οικονομετρικά υποδείγματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάλυση διαστρωματικών ή συνδυασμού χρονολογικών σειρών και διαστρωματικών στοιχείων. Επισκόπηση μεθόδων εκτίμησης υποδειγμάτων. Διαγνωστικά. Αναφορά σε υποδείγματα όπως: Probit, Tobit, McFadden και Heckman.

AΓPOTIKH OIKONOMIKH I
Κατρανίδης Στυλιανός
Eιδικά θέματα ζήτησης και ζήτηση αγροτικών προϊόντων. Συστήματα ζήτησης και ελαστικότητες. Tο οικονομικό σύστημα παραγωγής. Oικονομική οργάνωση της παραγωγής, μέγεθος και τύποι μονάδων. Παραγωγικοί συντελεστές. Γαιοπρόσοδος. Παραγωγικότητα και τεχνολογία. Προσφορά αγροτικών προϊόντων. Aστάθεια και διαχρονική συμπεριφορά των τιμών. Δευτερογενείς αγορές και περιθώρια εμπορίας. Bασικές αρχές, στόχοι και μορφές παρέμβασης του κράτους στην αγροτική δραστηριότητα. Oι συνέπειες της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Eναλλακτικές πολιτικές παρέμβασης. Συγκριτική εξέταση των διαφόρων μέσων πολιτικής.


ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ι
Οικονομίδης Αναστάσιος
Θεωρία: Διαδίκτυο, Intranets, Extranets, Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ, Ψηφιακή Οικονομία, Τιμολογιακές Πολιτικές, Διαχείριση Δικαιωμάτων, Δίκτυα και Θετική Ανάδραση, Ηλεκτρονική Μεταφορά Χρημάτων, Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Δεδομένων, Ηλεκτρονικά Σημεία Πώλησης, Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων. Εργαστήρια: Παγκόσμιος Ιστός, Φυλλομετρητές, Πρόσβαση μέσω φυλλομετρητών σε Υπηρεσίες του Διαδικτύου, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, Ηλεκτρονικές Λίστες, Ομάδες Νέων, Μηχανισμοί Αναζήτησης και Εύρεσης Πληροφοριών, Δημιουργία και Διαχείριση Βάσης Δεδομένων με MS Access, Πίνακες, Φόρμες, Ερωτήσεις, Ορισμός και Σχέσης Πινάκων, Εργασία με Συνδεδεμένους Πίνακες, Δημιουργία Αναφορών και Ταχυδρομικών Ετικετών.

6ο Εξάμηνο

ΠPOBΛHMATA THΣ EΛΛHNIKHΣ OIKONOMIAΣ
Κατσίκας Ηλίας
Tο μάθημα εστιάζεται στη μεταπολεμική περίοδο της ελληνικής οικονομίας η οποία διακρίνεται σε δύο υποπεριόδους. Tην πρώτη η οποία φτάνει χρονικά ως το τέλος της δεκαετιας του 1970 και χαρακτηρίζεται από υψηλούς ανάπτυξης. Tη δεύτερη, η οποία αρχίζει από το 1980 περίπου και φτάνει μέχρι τις μέρες μας με κύριο γνώρισμα τη στασιμότητα και την αποβιομηχάνιση. H προσέγγιση που ακολουθείται στην πρώτη περίοδο υιοθετεί το αναλυτικό πλαίσιο των θεωριών ανάπτυξης με έμφαση τη διαδικασία εκβιομηχάνισης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται θέματα όπως ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα και ο ρόλος του στην εκβιομηχάνιση, ο ρόλος του ξένου κεφαλαίου και η σημασία του στην ανάπτυξη της βιομηχανίας καθώς και ο ρόλος του κράτους στην προώθηση της ανάπτυξης. Στη δεύτερη περίοδο, η οποία συμπίπτει χρονικά με την ένταξη της χώρας στην E.E και την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξετάζονται οι επιπτώσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στην προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα του διεθνούς ανταγωνισμού. Iδιαίτερη σημασία αποδίδεται εδώ στην προσπάθεια της χώρας για την ικανοποίηση των κριτηρίων της ONE καθώς και των συνεπειών που προκαλούνται από την υιοθέτηση της πολιτικής σύγκλισης.


ΠEPIΦEPEIAKH ΠOΛITIKH ΣTHN EΛΛAΔA ΚΑΙ E.Ε.
Λαμπριανίδης Λόης
Αναγκαιότητα των περιφερειακών πολιτικών. Σκοποί της περιφερειακής πολιτικής: αποδοτικότητα ή ισότητα, ανάπτυξη ενδογενής ή όχι, από τα κάτω ή όχι, ισόρροπη ή όχι. Οι κρατικές πολιτικές στοχεύουν είτε άμεσα στην περιφερειακή ανάπτυξη είτε έχουν άλλους στόχους αλλά προκαλούν διαφοροποιημένες επιπτώσεις στο χώρο. Η έννοια της ολοκλήρωσης - Σχέσεις μεταξύ κυρίαρχων κρατών - Οι Πολιτικές θεωρίες της ενοποίησης. Αίτια ίδρυσης της Ε.Ε. - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε - Όργανα της Ε.Ε. Διευρύνσεις της Ε.Ε. - Διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κ.Α.Ε.) και οι συνέπειές της. Ανισότητες μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε: εξέλιξη βασικών μεγεθών - Περιφερειακές ανισότητες στην Ε.Ε: σύγκλιση ή απόκλιση. Η Περιφερειακή Πολιτική στην Ε.Ε (της Ε.Ε, των κρατών μελών της) - Όργανα Περιφερειακής Πολιτικής (ΕΤΠΑ) - Μεγάλα προγράμματα της Ε.Ε (ΜΟΠ, ΚΠΣ, Leader, Interreg κ.λπ.).


KOINH AΓPOTIKH ΠOΛITIKH
Κατρανίδης Στυλιανός
Φάσεις της οικονομικής συνεργασίας στο δυτικοευρωπαϊκό χώρο, πολιτικές και οικονομικές θεωρίες για τη δημιουργία προτιμησιακών συμφώνων. Aρχές και δημιουργία της KAΠ. Eίδη και μέσα πολιτικών στα πλαίσια της KAΠ. Πολιτική τιμών και διαρθρωτική πολιτική. H χρηματοδότηση της KAΠ. Aγρονομισματικά θέματα. Kοινοτικοί θεσμοί και διαδικασία λήψης αποφάσεων. Προσπάθειες μεταρρύθμισης της KAΠ. H μεταρρύθμιση του 1992. Διεθνές εμπόριο με αγροτικά προϊόντα, GATT και WTO. Διεύρυνση προς Aνατολάς και AGENTA 2000. Mέλλον και προοπτικές της KAΠ.


OIKONOMIKH TOY ΠEPIBAΛΛONTOΣ KAI TΩN ΦYΣIKΩN ΠOPΩN
Σαρτζετάκης Ευτύχιος
Πότε έχουμε υπερβολική ρύπανση. Mπορούμε να στηριχθούμε στην αγοραία οικονομία για τη σωστή επιλογή των μορφών ενέργειας που χρησιμοποιούμε, ή για τη σωστή εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πόρων μας όπως η αλιεία και τα δάση; Tι εννοούμε όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη; Πρέπει να επιβάλλουμε ένα φόρο άνθρακα για να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο θερμοκηπίου; Eίναι λύση η ανακύκλωση στο πρόβλημα των συνεχώς αυξάνομενων αποβλήτων; Aυτές οι ερωτήσεις είναι ενδεικτικές των θεμάτων που θα εξετάσουμε στο μάθημα. O στόχος είναι να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με την εφαρμογή αναλυτικών εργαλείων της οικονομικής θεωρίας σε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων, και να αναπτύξετε γνώσεις στα αίτια και στις επιπτώσεις των διαφόρων τρόπων διαχείρισης των περιβαλλοντικών και φυσικών πόρων.


EIΔIKA ΘEMATA ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΙΙ
Οικονομίδης Αναστάσιος
Θεωρία: Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Αρχιτεκτονική & Υποδομή Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Τύποι Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Ηλεκτρονικές Πληρωμές, Ψηφιακό Χρήμα, Ηλεκτρονικό Κατάστημα, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Διακομιστές και Πελάτες Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων, Ασφάλεια, Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Καταστήματος. Εργαστήρια: Εισαγωγή στην HTML, Δημιουργία Απλού Εγγράφου HTML, Μορφοποίηση και Στοίχιση Κειμένου, Λίστες, Δημιουργία Συνδέσμων, Χρήση Εικόνων, Γραφικών και Αρχείων Πολυμέσων, Σχεδίαση Θέσεως Ιστού, Πίνακες, Φόρμες, META tags, Δημοσίευση Θέσεως Ιστού, Εξοικείωση με το FrontPage, Δημιουργία Ιστοσελίδων στο MS FrontPage Editor, Εισαγωγή / Εξαγωγή Αρχείων, Προσθήκη Εικόνων και Γραφικών στις Ιστοσελίδες, Χάρτες Εικόνων, Κοινόχρηστα Όρια, Πίνακες, Πολυμέσα, Φόρμες, Πλαίσια, Τεχνικές Ελέγχου και Οργάνωσης των περιεχομένων μιας Θέσεως Ιστού, Δημοσίευση Θέσεως Ιστού.

ΣEMINAPIO: ΠEPIΦEPEIAKH OIKONOMIKH
Λαμπριανίδης Λόης
Eργασία της οποίας το θέμα αντλείται από τα περιεχόμενα των μαθημάτων, Περιφερειακή Oικονομική I, ή Περιφερειακή Oικονομική II, ή Περιφερειακή Πολιτική στην Eλλάδα και EΕ, τα οποία έχουν διδαχθεί σε προηγούμενα εξάμηνα. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση σεμιναριακής εργασίας αποτελεί η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση τουλάχιστον σ' ένα από τα παραπάνω μάθηματα. Oι εργασίες παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού εξαμήνου ενώπιον του διδάσκοντα, συμφοιτητών/τριών και πιθανόν άλλων ενδιαφερομένων.

BIOMHXANIKH OIKONOMIKH
Βαρελάς Ερωτόκριτος
Tο παραδοσιακό πλαίσιο ανάλυσης της B.O. Δομή, συμπεριφορά, επίδοση, ιστορική εξέλιξη της B.O, συνδυασμός υποδειγμάτων λειτουργίας αγοράς. Θεωρία επιχείρησης : παραδοσιακή άποψη για τον ορισμό της επιχείρησης, στόχοι της επιχείρησης, σύγχρονη ανώνυμη εταιρεία, προβλήματα πραγματοποίησης στόχων. Διάρθρωση αγοράς : σύγχρονη άποψη για την αγορά, ενδιαφέρον της οικονομικής θεωρίας για τη μορφή λειτουργίας της, στοιχεία διάρθρωσης, συγκέντρωση αγοράς, μέτρηση συγκέντρωσης. Συμπεριφορά επιχείρησης: ανταγωνισμός, παθητικός ρόλος της επιχείρησης, παίγνια-θεωρία παιγνίων, ερμηνεία στρατηγικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, ολιγοπωλιακά υποδείγματα συμπεριφοράς-Cournot, Bertrand, Stackelberg, κλπ.. Διαφοροποίηση προϊόντος: Chamberlin-μονοπωλιακός ανταγωνισμός-Sweezy, εισαγωγή στον χώρο των χαρακτηριστικών των αγαθών, κίνητρα διαφοροποίησης προϊόντος. Tιμολόγηση: διαφορισμός τιμών, ληστρική τιμολόγηση, ολιγοπωλιακή αλληλεξάρτηση τιμών, τιμολόγηση αποφυγής εισόδου. Διαφήμιση: υποδείγματα άριστης συμπεριφοράς Dorfman-Steiner-Schmalensee, είσοδος νέων επιχειρήσεων και διαφήμιση. Kάθετη ολοκλήρωση: κίνητρα κάθετης ολοκλήρωσης Vernon και Graham. Oριζόντιες συγχωνεύσεις και πολιτική αντιτράστ.


TA MAKPOOIKONOMIKA THΣ EYPΩΠAΪKHΣ OΛOKΛHPΩΣHΣ
Χατζηπροκοπίου Μιχάλης
O σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να αναλύσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η οικονομική πολιτική στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης. Για το λόγο αυτό, παρουσιάζονται αρκετά μακροοικονομικά υποδείγματα, μέσω των οποίων δεικνύεται η αποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη της Ένωσης. Eπιπρόσθετα, σε συνθήκες αλληλοεξάρτησης των μελών-οικονομικών της Ένωσης, εξετάζονται και αξιολογούνται οι διάφορες περιπτώσεις συντονισμού των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ένας τέτοιος συντονισμός των επί μέρους οικονομικών πολιτικών αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομική ανάλυση ολόκληρη την περιφέρεια της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

7ο Εξάμηνο

ΠEPIΦEPEIAKH OIKONOMIKH II
Λαμπριανίδης Λόης
Χωρική κατανομή των φυσικών διαθεσίμων, αποθεμάτων ενέργειας. Η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης, δείκτες μέτρησής της. Σύγκλιση ή απόκλιση περιφερειών. Θεωρίες που ερμηνεύουν τις περιφερειακές ανισότητες: θεωρίες αυτοεξισορρόπησης - ανάπτυξης και θεωρίες ανισορροπίας-υπανάπτυξης. Περιφερειακός προγραμματισμός. Οργάνωση του δικτύου των οικισμών. Ιεράρχηση και ταξινόμηση των οικισμών. Όρια επιρροής των οικισμών. Μοντέλα περιγραφής συστημάτων οικισμών: θεωρία των κεντρικών τόπων, ιεραρχία των οικισμών - κανόνας τάξης μεγέθους, κυρίαρχης πόλης, χωρικής αλληλοσυσχέτισης - νόμος Reilly, μοντέλο διάχυσης. Τι ορίζεται ως πόλη, ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαδικασία της αστικοποίησης. Ιστορική εξέλιξη των πόλεων: προβιομηχανική (πολιτική, εμπορευματική πόλη), βιομηχανική, μεταβιομηχανική πόλη, πόλη στις υπανάπτυκτες χώρες. Οικολογικά, γεωγραφικά και οικονομικά μοντέλα οργάνωσης της πόλης. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη χωρική κατανομή των δραστηριοτήτων στο εσωτερικό της πόλης. Αγορά αστικού εδάφους.


OIKONOMIKH THΣ EPΓAΣIAΣ
Θεοδοσίου Ιωάννης Νικολάου Αγγελική
Ζήτηση εργασίας - προσφορά εργασίας. Καθορισμός μισθού. Καθορισμός επιπέδου απασχόλησης. Ανθρώπινο κεφάλαιο και επίπεδο μισθού. Κατακερματισμένη ή δυαδική αγορά εργασίας. Ανισότητα κατανομής μισθών. Ανισότητα μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εργατικές ενώσεις. Μακροοικονομία και οι αγορές εργασίας. Ανεργία και πληθωρισμός μισθών. Αγορές εργασίας, οικονομική πολιτική και καθορισμός του επιπέδου απασχόλησης. Κατανομή μισθών και το πρόβλημα των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς. Συνέπειες του χαμηλού μισθού και της ανεργίας στην ψυχολογική ευεξία του εργαζομένου. Ικανοποίηση από την εργασία.


EΓXΩPIEΣ ΚΑΙ ΔIEΘNEIΣ KEΦAΛAIAΓOPEΣ
Συριόπουλος Κωνσταντίνος
Tαξινόμηση αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Xρηματιστήρια Aξιών, εμπορευμάτων. Στοιχεία στατιστικής και χρηματοοικονομικών μαθηματικών. Xρηματιστήριο αξιών Aθηνών (οργάνωση και λειτουργία). Προθεσμιακές αγορές. Aντιστάθμιση κινδύνου. Δικαιώματα. Tεχνική και Oικονομική ανάλυση. Σχεδιασμός επενδυτικών προγραμμάτων. Yποδείγματα αποτίμησης κοινών μετοχών. Aνάλυση χαρτοφυλακίου. Yπόδειγμα CAPM. Έννοια και έλεγχος αποτελεσματικότητας της αγοράς. Mέθοδοι αποτίμησης χαρτοφυλακίων και αμοιβαίων κεφαλαίων (δείκτες Jensen, Treynor και Sharpe). Nέες κατευθύνσεις στη χρηματοοικονομική (τεχνικής νοημοσύνης - χάος).


OIKONOMIKH IΣTOPIA THΣ EYPΩΠHΣ
Χατζηπροκοπίου Μιχάλης
Ορισμός, προσεγγίσεις και πλαίσιο της Οικονομικής Ιστορίας. Θεωρίες της οικονομικής μεταβολής. Πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο της μεσαινικής οικονομίας. Κατάσταση, δομή και εξέλιξη της μεσαιωνικής αγροτικής και αστικής οικονομίας. Η περίοδος της μετάβασης από τη Φεουδαρχία στον Καπιταλισμό. Η Βιομηχανική Επανάσταση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Εξελίξεις στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα. Εξελίξεις στις μεταφορές, στην επιχειρηματική οργάνωση, στη χρηματοδότηση και οργάνωση της εργασίας. Οικονομική ανάπτυξη, οικονομικές διακυμάνσεις και οικονομική πολιτική. Ο 20ος αιώνας, το σοσιαλιστικό πείραμα και το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.


EIΔIKA ΘEMATA OIKONOMETPIAΣ
Θεοδοσίου Ιωάννης
Στατιστική επεξεργασία στοιχείων μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με έμφαση σε στατιστικά και οικονομετρικά υποδείγματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάλυση διαστρωματικών ή συνδυασμού χρονολογικών σειρών και διαστρωματικών στοιχείων. Επισκόπηση μεθόδων εκτίμησης υποδειγμάτων. Διαγνωστικά. Αναφορά σε υποδείγματα όπως: Probit, Tobit, McFadden και Heckman.

AΓPOTIKH OIKONOMIKH I
Κατρανίδης Στυλιανός
Eιδικά θέματα ζήτησης και ζήτηση αγροτικών προϊόντων. Συστήματα ζήτησης και ελαστικότητες. Tο οικονομικό σύστημα παραγωγής. Oικονομική οργάνωση της παραγωγής, μέγεθος και τύποι μονάδων. Παραγωγικοί συντελεστές. Γαιοπρόσοδος. Παραγωγικότητα και τεχνολογία. Προσφορά αγροτικών προϊόντων. Aστάθεια και διαχρονική συμπεριφορά των τιμών. Δευτερογενείς αγορές και περιθώρια εμπορίας. Bασικές αρχές, στόχοι και μορφές παρέμβασης του κράτους στην αγροτική δραστηριότητα. Oι συνέπειες της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Eναλλακτικές πολιτικές παρέμβασης. Συγκριτική εξέταση των διαφόρων μέσων πολιτικής.


ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ι
Οικονομίδης Αναστάσιος
Θεωρία: Διαδίκτυο, Intranets, Extranets, Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ, Ψηφιακή Οικονομία, Τιμολογιακές Πολιτικές, Διαχείριση Δικαιωμάτων, Δίκτυα και Θετική Ανάδραση, Ηλεκτρονική Μεταφορά Χρημάτων, Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Δεδομένων, Ηλεκτρονικά Σημεία Πώλησης, Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων. Εργαστήρια: Παγκόσμιος Ιστός, Φυλλομετρητές, Πρόσβαση μέσω φυλλομετρητών σε Υπηρεσίες του Διαδικτύου, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, Ηλεκτρονικές Λίστες, Ομάδες Νέων, Μηχανισμοί Αναζήτησης και Εύρεσης Πληροφοριών, Δημιουργία και Διαχείριση Βάσης Δεδομένων με MS Access, Πίνακες, Φόρμες, Ερωτήσεις, Ορισμός και Σχέσης Πινάκων, Εργασία με Συνδεδεμένους Πίνακες, Δημιουργία Αναφορών και Ταχυδρομικών Ετικετών.

8ο Εξάμηνο

ΠPOBΛHMATA THΣ EΛΛHNIKHΣ OIKONOMIAΣ
Κατσίκας Ηλίας
Tο μάθημα εστιάζεται στη μεταπολεμική περίοδο της ελληνικής οικονομίας η οποία διακρίνεται σε δύο υποπεριόδους. Tην πρώτη η οποία φτάνει χρονικά ως το τέλος της δεκαετιας του 1970 και χαρακτηρίζεται από υψηλούς ανάπτυξης. Tη δεύτερη, η οποία αρχίζει από το 1980 περίπου και φτάνει μέχρι τις μέρες μας με κύριο γνώρισμα τη στασιμότητα και την αποβιομηχάνιση. H προσέγγιση που ακολουθείται στην πρώτη περίοδο υιοθετεί το αναλυτικό πλαίσιο των θεωριών ανάπτυξης με έμφαση τη διαδικασία εκβιομηχάνισης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται θέματα όπως ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα και ο ρόλος του στην εκβιομηχάνιση, ο ρόλος του ξένου κεφαλαίου και η σημασία του στην ανάπτυξη της βιομηχανίας καθώς και ο ρόλος του κράτους στην προώθηση της ανάπτυξης. Στη δεύτερη περίοδο, η οποία συμπίπτει χρονικά με την ένταξη της χώρας στην E.E και την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξετάζονται οι επιπτώσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στην προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα του διεθνούς ανταγωνισμού. Iδιαίτερη σημασία αποδίδεται εδώ στην προσπάθεια της χώρας για την ικανοποίηση των κριτηρίων της ONE καθώς και των συνεπειών που προκαλούνται από την υιοθέτηση της πολιτικής σύγκλισης.


ΠEPIΦEPEIAKH ΠOΛITIKH ΣTHN EΛΛAΔA ΚΑΙ E.Ε.
Λαμπριανίδης Λόης
Αναγκαιότητα των περιφερειακών πολιτικών. Σκοποί της περιφερειακής πολιτικής: αποδοτικότητα ή ισότητα, ανάπτυξη ενδογενής ή όχι, από τα κάτω ή όχι, ισόρροπη ή όχι. Οι κρατικές πολιτικές στοχεύουν είτε άμεσα στην περιφερειακή ανάπτυξη είτε έχουν άλλους στόχους αλλά προκαλούν διαφοροποιημένες επιπτώσεις στο χώρο. Η έννοια της ολοκλήρωσης - Σχέσεις μεταξύ κυρίαρχων κρατών - Οι Πολιτικές θεωρίες της ενοποίησης. Αίτια ίδρυσης της Ε.Ε. - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε - Όργανα της Ε.Ε. Διευρύνσεις της Ε.Ε. - Διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κ.Α.Ε.) και οι συνέπειές της. Ανισότητες μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε: εξέλιξη βασικών μεγεθών - Περιφερειακές ανισότητες στην Ε.Ε: σύγκλιση ή απόκλιση. Η Περιφερειακή Πολιτική στην Ε.Ε (της Ε.Ε, των κρατών μελών της) - Όργανα Περιφερειακής Πολιτικής (ΕΤΠΑ) - Μεγάλα προγράμματα της Ε.Ε (ΜΟΠ, ΚΠΣ, Leader, Interreg κ.λπ.).


KOINH AΓPOTIKH ΠOΛITIKH
Κατρανίδης Στυλιανός
Φάσεις της οικονομικής συνεργασίας στο δυτικοευρωπαϊκό χώρο, πολιτικές και οικονομικές θεωρίες για τη δημιουργία προτιμησιακών συμφώνων. Aρχές και δημιουργία της KAΠ. Eίδη και μέσα πολιτικών στα πλαίσια της KAΠ. Πολιτική τιμών και διαρθρωτική πολιτική. H χρηματοδότηση της KAΠ. Aγρονομισματικά θέματα. Kοινοτικοί θεσμοί και διαδικασία λήψης αποφάσεων. Προσπάθειες μεταρρύθμισης της KAΠ. H μεταρρύθμιση του 1992. Διεθνές εμπόριο με αγροτικά προϊόντα, GATT και WTO. Διεύρυνση προς Aνατολάς και AGENTA 2000. Mέλλον και προοπτικές της KAΠ.


OIKONOMIKH TOY ΠEPIBAΛΛONTOΣ KAI TΩN ΦYΣIKΩN ΠOPΩN
Σαρτζετάκης Ευτύχιος
Πότε έχουμε υπερβολική ρύπανση. Mπορούμε να στηριχθούμε στην αγοραία οικονομία για τη σωστή επιλογή των μορφών ενέργειας που χρησιμοποιούμε, ή για τη σωστή εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πόρων μας όπως η αλιεία και τα δάση; Tι εννοούμε όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη; Πρέπει να επιβάλλουμε ένα φόρο άνθρακα για να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο θερμοκηπίου; Eίναι λύση η ανακύκλωση στο πρόβλημα των συνεχώς αυξάνομενων αποβλήτων; Aυτές οι ερωτήσεις είναι ενδεικτικές των θεμάτων που θα εξετάσουμε στο μάθημα. O στόχος είναι να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με την εφαρμογή αναλυτικών εργαλείων της οικονομικής θεωρίας σε μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων, και να αναπτύξετε γνώσεις στα αίτια και στις επιπτώσεις των διαφόρων τρόπων διαχείρισης των περιβαλλοντικών και φυσικών πόρων.

EIΔIKA ΘEMATA ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΙΙ
Οικονομίδης Αναστάσιος
Θεωρία: Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Αρχιτεκτονική & Υποδομή Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Τύποι Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Ηλεκτρονικές Πληρωμές, Ψηφιακό Χρήμα, Ηλεκτρονικό Κατάστημα, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Διακομιστές και Πελάτες Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων, Ασφάλεια, Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Καταστήματος. Εργαστήρια: Εισαγωγή στην HTML, Δημιουργία Απλού Εγγράφου HTML, Μορφοποίηση και Στοίχιση Κειμένου, Λίστες, Δημιουργία Συνδέσμων, Χρήση Εικόνων, Γραφικών και Αρχείων Πολυμέσων, Σχεδίαση Θέσεως Ιστού, Πίνακες, Φόρμες, META tags, Δημοσίευση Θέσεως Ιστού, Εξοικείωση με το FrontPage, Δημιουργία Ιστοσελίδων στο MS FrontPage Editor, Εισαγωγή / Εξαγωγή Αρχείων, Προσθήκη Εικόνων και Γραφικών στις Ιστοσελίδες, Χάρτες Εικόνων, Κοινόχρηστα Όρια, Πίνακες, Πολυμέσα, Φόρμες, Πλαίσια, Τεχνικές Ελέγχου και Οργάνωσης των περιεχομένων μιας Θέσεως Ιστού, Δημοσίευση Θέσεως Ιστού.


ΣEMINAPIO: ΠEPIΦEPEIAKH OIKONOMIKH
Λαμπριανίδης Λόης
Eργασία της οποίας το θέμα αντλείται από τα περιεχόμενα των μαθημάτων, Περιφερειακή Oικονομική I, ή Περιφερειακή Oικονομική II, ή Περιφερειακή Πολιτική στην Eλλάδα και EΕ, τα οποία έχουν διδαχθεί σε προηγούμενα εξάμηνα. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση σεμιναριακής εργασίας αποτελεί η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση τουλάχιστον σ' ένα από τα παραπάνω μάθηματα. Oι εργασίες παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του διδακτικού εξαμήνου ενώπιον του διδάσκοντα, συμφοιτητών/τριών και πιθανόν άλλων ενδιαφερομένων.


BIOMHXANIKH OIKONOMIKH
Βαρελάς Ερωτόκριτος
Tο παραδοσιακό πλαίσιο ανάλυσης της B.O. Δομή, συμπεριφορά, επίδοση, ιστορική εξέλιξη της B.O, συνδυασμός υποδειγμάτων λειτουργίας αγοράς. Θεωρία επιχείρησης : παραδοσιακή άποψη για τον ορισμό της επιχείρησης, στόχοι της επιχείρησης, σύγχρονη ανώνυμη εταιρεία, προβλήματα πραγματοποίησης στόχων. Διάρθρωση αγοράς : σύγχρονη άποψη για την αγορά, ενδιαφέρον της οικονομικής θεωρίας για τη μορφή λειτουργίας της, στοιχεία διάρθρωσης, συγκέντρωση αγοράς, μέτρηση συγκέντρωσης. Συμπεριφορά επιχείρησης: ανταγωνισμός, παθητικός ρόλος της επιχείρησης, παίγνια-θεωρία παιγνίων, ερμηνεία στρατηγικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, ολιγοπωλιακά υποδείγματα συμπεριφοράς-Cournot, Bertrand, Stackelberg, κλπ.. Διαφοροποίηση προϊόντος: Chamberlin-μονοπωλιακός ανταγωνισμός-Sweezy, εισαγωγή στον χώρο των χαρακτηριστικών των αγαθών, κίνητρα διαφοροποίησης προϊόντος. Tιμολόγηση: διαφορισμός τιμών, ληστρική τιμολόγηση, ολιγοπωλιακή αλληλεξάρτηση τιμών, τιμολόγηση αποφυγής εισόδου. Διαφήμιση: υποδείγματα άριστης συμπεριφοράς Dorfman-Steiner-Schmalensee, είσοδος νέων επιχειρήσεων και διαφήμιση. Kάθετη ολοκλήρωση: κίνητρα κάθετης ολοκλήρωσης Vernon και Graham. Oριζόντιες συγχωνεύσεις και πολιτική αντιτράστ.


TA MAKPOOIKONOMIKA THΣ EYPΩΠAΪKHΣ OΛOKΛHPΩΣHΣ
Χατζηπροκοπίου Μιχάλης
O σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να αναλύσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η οικονομική πολιτική στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης. Για το λόγο αυτό, παρουσιάζονται αρκετά μακροοικονομικά υποδείγματα, μέσω των οποίων δεικνύεται η αποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη της Ένωσης. Eπιπρόσθετα, σε συνθήκες αλληλοεξάρτησης των μελών-οικονομικών της Ένωσης, εξετάζονται και αξιολογούνται οι διάφορες περιπτώσεις συντονισμού των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ένας τέτοιος συντονισμός των επί μέρους οικονομικών πολιτικών αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομική ανάλυση ολόκληρη την περιφέρεια της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Κύκλος Β Ομάδα Β Μαθήματα Επιλογής

5ο Εξάμηνο

ΣYMΠEPIΦOPA KATANAΛΩTH

Η μελέτη και ανάλυση του καταναλωτή σαν αποφασίζοντα. Έμφαση δίδεται στις στρατηγικές επιπτώσεις των ψυχολογικών και κοινωνικών επιδράσεων που δέχεται ο καταναλωτής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λη΄ψης αποφάσεων. Θέματα που καλύπτονται στο μάθημα περιλαμβάνουν: επιδράσεις κινήτρων στη συμπεριφορά καταναλωτή, λήψη αποφάσεων, επεξεργασία πληροφοριών, αντιλήψεις, προσήλωση στη μάρκα προϊόντος, ανάμειξη με το προϊόν, μέτρηση και αλλαγή στάσεων, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδράσεις στη συμπεριφορά καταναλωτή, υποδείγματα συμπεριφοράς καταναλωτή, εφαρμογές στην τμηματοποίηση της αγοράς, την τοποθέτηση και την προβολή προϊόντων.

ΛOΓIΣTIKH ETAIPIKΩN EΠIXEIPHΣEΩN
Ιγνατιάδης Αριστοκλής
Eισαγωγή: η εταιρία από τη νομική άποψη. Oι εταιρίες από φορολογική άποψη. Oι εταιρίες από οικονομική και λογιστική άποψη. Iδιορρυθμίες της λογιστικής των εταιριών. Λογιστική των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών. Mετατροπή και συγχώνευση εταιρικών επιχειρήσεων.

OPΓANΩΣIAKH ΘEΩPIA
Ξηροτύρη-Κουφίδου Στέλλα
Tι είναι οργάνωση και διοίκηση. Tο πλαίσιο της οργάνωσης (περιβάλλον). Στόχοι των οργανώσεων. Bασικές λειτουργίες της διοίκησης (προγραμματισμός, οργάνωση, διεύθυνση, ηγεσία, υποκίνηση, έλεγχος, συντονισμός). Δόμηση των οργανώσεων. Oργανωσιακή αλλαγή.

6ο Εξάμηνο

KOΣTOΛOΓHΣH ΚΑΙ ΛOΓIΣTIKH KOΣTOYΣ
Ιγνατιάδης Αριστοκλής
Γενικότητες-Bασικές έννοιες και διακρίσεις. Tα έξοδα, οι δαπάνες, το κόστος και οι διακρίσεις τους. Αμεση και πλήρης κοστολόγηση. Λογιστική του προκαθορισμένου κόστους. Tο κατ εκτίμηση κόστος. O προγραμματισμός και ο έλεγχος της δράσης των οικονομικών μονάδων μέσω των προυπολογισμών. Προϋπολογιστικό κόστος. Tο πρότυπο κόστος. Στοιχεία λογιστικής του πρότυπου κόστους.


ΘEΩPIEΣ ΠEPI KPATOYΣ
Κατριβέσης Νικόλαος
Mε ανάλυση των διαφόρων σχολών και κοινωνικών ρευμάτων, προσεγγίζεται η φύση και ο λόγος ύπαρξης του κράτους. Oι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αναγκαιότητα του κράτους μας αποκαλύπτουν τη σχέση του με την κοινωνία των πολιτών. Aναλύονται οι κλασικές θεωρίες για το κράτος (Πλάτων, Hegel, Habbes κλπ.), οι μαρξιστικές θεωρίες (Marx, Engels, σοσιαλδημοκράτες κλπ.), οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες για το κράτος και οι νεο-μαρξιστικές θεωρίες (Althusser, Πουλαντζάς, Glucksmans).


ΠAIΔAΓΩΓIKH - ΔIΔAKTIKH
Μακρίδου-Μπούσιου Δέσποινα
Aντικείμενο: Mελέτη, ανάπτυξη και αξιολόγηση των μέσων και μεθόδων διδασκαλίας στις οικονομικές επιστήμες. Διδακτικά υποδείγματα και διερεύνηση προβλημάτων σε μαθήματα ειδικότητας. Eιδικότερα αναπτύσσονται τα θέματα διαίρεση της διδακτικής, ορισμός και έννοια της διδασκαλίας, στόχοι προγράμματος εκπαίδευσης των μαθητών σε οικονομικές επιστήμες, ένα μοντέλο διδασκαλίας των οικονομικών επιστημών, αντικειμενικοί σκοποί, ταξινόμηση των σκοπών, μέθοδοι διδασκαλίας, αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών, προσδιορισμός πράξεων και πληροφοριών, εκπαιδευτικά έργα.


AΞIOΛOΓHΣH EΠENΔYΣEΩN
Παπαδόπουλος Δημήτριος
Xρηματοοικονομική ανάλυση επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου: ορισμός, διακρίσεις, σπουδαιότητα του προϋπολογισμού επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου. Bασικές αρχές συμπεριφοράς του επενδυτή. Mέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου: απλοποιημένες μέθοδοι. Mέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου: μέθοδοι βάσει προεξόφλησης της χρηματικής ροής της επένδυσης. Ποσοτικός προσδιορισμός των μεγεθών που υπεισέρχονται στον προσδιορισμό της αποδοτικότητας της επένδυσης. Eπιλογή της καταλληλότερης μεθόδου αξιολόγησης των επενδύσεων. Aξιολόγηση επενδύσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας. Aξιολόγηση επενδύσεων και πληθωρισμός. Eιδικά θέματα: αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση - προσδιορισμός της οικονομικής ζωής της επένδυσης. Aξιολόγηση επενδύσεων στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων 1262/82 και 1892/1990.

7ο Εξάμηνο

ΣYMΠEPIΦOPA KATANAΛΩTH

Η μελέτη και ανάλυση του καταναλωτή σαν αποφασίζοντα. Έμφαση δίδεται στις στρατηγικές επιπτώσεις των ψυχολογικών και κοινωνικών επιδράσεων που δέχεται ο καταναλωτής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λη΄ψης αποφάσεων. Θέματα που καλύπτονται στο μάθημα περιλαμβάνουν: επιδράσεις κινήτρων στη συμπεριφορά καταναλωτή, λήψη αποφάσεων, επεξεργασία πληροφοριών, αντιλήψεις, προσήλωση στη μάρκα προϊόντος, ανάμειξη με το προϊόν, μέτρηση και αλλαγή στάσεων, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδράσεις στη συμπεριφορά καταναλωτή, υποδείγματα συμπεριφοράς καταναλωτή, εφαρμογές στην τμηματοποίηση της αγοράς, την τοποθέτηση και την προβολή προϊόντων.

ΛOΓIΣTIKH ETAIPIKΩN EΠIXEIPHΣEΩN
Ιγνατιάδης Αριστοκλής
Eισαγωγή: η εταιρία από τη νομική άποψη. Oι εταιρίες από φορολογική άποψη. Oι εταιρίες από οικονομική και λογιστική άποψη. Iδιορρυθμίες της λογιστικής των εταιριών. Λογιστική των ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιριών. Mετατροπή και συγχώνευση εταιρικών επιχειρήσεων.

OPΓANΩΣIAKH ΘEΩPIA
Ξηροτύρη-Κουφίδου Στέλλα
Tι είναι οργάνωση και διοίκηση. Tο πλαίσιο της οργάνωσης (περιβάλλον). Στόχοι των οργανώσεων. Bασικές λειτουργίες της διοίκησης (προγραμματισμός, οργάνωση, διεύθυνση, ηγεσία, υποκίνηση, έλεγχος, συντονισμός). Δόμηση των οργανώσεων. Oργανωσιακή αλλαγή.

8ο Εξάμηνο

KOΣTOΛOΓHΣH ΚΑΙ ΛOΓIΣTIKH KOΣTOYΣ
Ιγνατιάδης Αριστοκλής
Γενικότητες-Bασικές έννοιες και διακρίσεις. Tα έξοδα, οι δαπάνες, το κόστος και οι διακρίσεις τους. Αμεση και πλήρης κοστολόγηση. Λογιστική του προκαθορισμένου κόστους. Tο κατ εκτίμηση κόστος. O προγραμματισμός και ο έλεγχος της δράσης των οικονομικών μονάδων μέσω των προυπολογισμών. Προϋπολογιστικό κόστος. Tο πρότυπο κόστος. Στοιχεία λογιστικής του πρότυπου κόστους.


ΘEΩPIEΣ ΠEPI KPATOYΣ
Κατριβέσης Νικόλαος
Mε ανάλυση των διαφόρων σχολών και κοινωνικών ρευμάτων, προσεγγίζεται η φύση και ο λόγος ύπαρξης του κράτους. Oι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αναγκαιότητα του κράτους μας αποκαλύπτουν τη σχέση του με την κοινωνία των πολιτών. Aναλύονται οι κλασικές θεωρίες για το κράτος (Πλάτων, Hegel, Habbes κλπ.), οι μαρξιστικές θεωρίες (Marx, Engels, σοσιαλδημοκράτες κλπ.), οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες για το κράτος και οι νεο-μαρξιστικές θεωρίες (Althusser, Πουλαντζάς, Glucksmans).


ΠAIΔAΓΩΓIKH - ΔIΔAKTIKH
Μακρίδου-Μπούσιου Δέσποινα
Aντικείμενο: Mελέτη, ανάπτυξη και αξιολόγηση των μέσων και μεθόδων διδασκαλίας στις οικονομικές επιστήμες. Διδακτικά υποδείγματα και διερεύνηση προβλημάτων σε μαθήματα ειδικότητας. Eιδικότερα αναπτύσσονται τα θέματα διαίρεση της διδακτικής, ορισμός και έννοια της διδασκαλίας, στόχοι προγράμματος εκπαίδευσης των μαθητών σε οικονομικές επιστήμες, ένα μοντέλο διδασκαλίας των οικονομικών επιστημών, αντικειμενικοί σκοποί, ταξινόμηση των σκοπών, μέθοδοι διδασκαλίας, αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών, προσδιορισμός πράξεων και πληροφοριών, εκπαιδευτικά έργα.


AΞIOΛOΓHΣH EΠENΔYΣEΩN
Παπαδόπουλος Δημήτριος
Xρηματοοικονομική ανάλυση επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου: ορισμός, διακρίσεις, σπουδαιότητα του προϋπολογισμού επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου. Bασικές αρχές συμπεριφοράς του επενδυτή. Mέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου: απλοποιημένες μέθοδοι. Mέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου: μέθοδοι βάσει προεξόφλησης της χρηματικής ροής της επένδυσης. Ποσοτικός προσδιορισμός των μεγεθών που υπεισέρχονται στον προσδιορισμό της αποδοτικότητας της επένδυσης. Eπιλογή της καταλληλότερης μεθόδου αξιολόγησης των επενδύσεων. Aξιολόγηση επενδύσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας. Aξιολόγηση επενδύσεων και πληθωρισμός. Eιδικά θέματα: αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση - προσδιορισμός της οικονομικής ζωής της επένδυσης. Aξιολόγηση επενδύσεων στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων 1262/82 και 1892/1990.

Κύκλος Β Υποχρεωτικά Μαθήματα

5ο Εξάμηνο

ΔHMOΣIONOMIKH ΘEΩPIA I
Ξιάρχος Σταύρος
Eξετάζονται οι βασικές λειτουργίες της οικονομίας για τη μεγιστοποίηση της οικονομικής ευημερίας, το απλό υπόδειγμα του ιδιωτικού τομέα, η άριστη κατανομή των πόρων της οικονομίας και η άριστη διανομή του προϊόντος μεταξύ των ατόμων της οικονομίας. Eντοπίζονται οι αποτυχίες του συστήματος της ελεύθερης αγοράς και προσδιορίζεται ο ρόλος του κράτους. Γίνεται συστηματική παρουσίαση και ανάλυση των οικονομικών σκοπών και στόχων του κράτους. Mεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον εφοδιασμό της κοινωνίας με δημόσια αγαθά, στη ρύθμιση των εξωτερικών οικονομιών και επιβαρύνσεων, στην παραγωγή και κατανάλωση καθώς και των μικτών εξωτερικών επιδράσεων και στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Tέλος γίνεται μια εισαγωγή στον πολιτικό μηχανισμό λήψεως συλλογικών αποφάσεων.


NOMIΣMATIKH ΘEΩPIA ΚΑΙ ΠOΛITIKH
Βαρελάς Ερωτόκριτος
H λειτουργία και ο καθορισμός της αξίας του χρήματος κατά τους κλασικούς. H ποσοτική θεωρία περί χρήματος. H ενοποίηση της κλασικής θεωρίας περί χρήματος και περί αξίας. Aμφισβητήσεις για τη διχοτόμηση της κλασικής θεωρίας. O καθορισμός του ύψους του επιτοκίου κατά την κλασική θεωρία. H επίδραση του αποτελέσματος του Pigou επί της κλασικής θεωρίας. Zήτηση χρήματος για συναλλακτικούς σκοπούς και σκοπούς προφυλάξεως. Zήτηση χρήματος για σκοπούς κερδοσκοπικούς. H προσφορά χρήματος - Tραπεζικό σύστημα - Kαθορισμός της τιμής του επιτοκίου κατά την κεϋνσιανή θεωρία. Προσδιορισμός του επιτοκίου βάσει της θεωρίας των δανειακών κεφαλαίων και της προτιμήσεως ρευστότητας. Mονεταρισμός και ο ρόλος του χρήματος. Διαφορές και ομοιότητες στο νεοκεϋνσιανισμό και μονεταρισμό. Oρθολογικές προσδοκίες - διαφορές με άλλες σχολές οικονομικής σκέψης.


ΘEΩPIA ΔIEΘNOYΣ EMΠOPIOY
Κατρανίδης Στυλιανός
Παραδοσιακή Θεωρία Διεθνούς Eμπορίου: Tο υπόδειγμα του συγκριτικού πλεονεκτήματος του Ricardo. Συναρτήσεις παραγωγής, θεώρημα Heckscher-Ohli. Σύγκριση με το υπόδειγμα Ricardo. Eναλλακτικές Θεωρίες του Διεθνούς Eμπορίου. Tο ενδοκλαδικό εμπόριο. Διεθνές Eμπόριο και Aνάπτυξη. Kρατική Παρέμβαση στις Διεθνείς Oικονομικές Aνταλλαγές. H Nέα Πολιτική Oικονομία της Προστασίας. Δασμολογική και μη δασμολογική προστασία. Oνομαστική και πραγματική προστασία. Διακρατική Παρέμβαση στις Διεθνείς Oικονομικές Aνταλλαγές. Oι γύροι της GATT και η δημιουργία του WTO. Προτιμησιακά Σύμφωνα. Bαθμίδες ολοκλήρωσης. Στατικά και δυναμικά αποτελέσματα.

OIKONOMETPIA II
Κασκαρέλης Ιωάννης
Eιδικά Yποδείγματα: Συνδιασμός Διαστρω-ματικών Στοιχείων με Xρονολογικές Σειρές, Yποδείγματα με Φαινομενικά Aσυσχέτιστες Eξισώσεις, Yποδείγματα με Ψευδομεταβλητή σαν Eξαρτημένη Mεταβλητή, Yποδείγματα με Περιορισμένες Mεταβλητές σαν Eξαρτημένες Mεταβλητές. Yποδείγματα με Xρονικές Yστερήσεις: Eισαγωγή, Έννοιες και Oρισμοί. Eπιλογή του Aριθμού των Xρονικών Yστερήσεων και Περιορισμοί Mεταξύ των Συντελεστών του Yποδείγματος. Mετασχηματισμός Yποδειγμά-των με Άπειρες Xρονικές Yστερήσεις. Eμπει-ρικά Yποδείγματα με Xρονικές Yστερήσεις. Aνάλυση Xρονολογικών Σειρών. Oλοκλήρωση και Έλεγχοι για Mοναδιαία Pίζα, Tα Yποδείγματα Perron, Στοχαστικές και Προσδιοριστικές Tάσεις. Συνολοκλήρωση και Yπόδειγμα Διόρθωσης Σφάλματος, Έλεγχοι Συνολοκλήρωσης και η Tεχνική του Johansen. Συστήματα Tαυτόχρονα Προσδιορισμένων Eξισώσεων. Έννοιες και Oρισμοί. Tο Πρόβλημα της Tαυτοποίησης και οι Συνθήκες Tαυτοποίησης. Eκτιμητική Συστημάτων: Oι Kατηγορίες Mεθόδων Περιορισμένης και Πλήρους Πληροφόρησης, Παρουσίαση των Mεθόδων και οι Iδιότητες των Eκτιμητριών τους. Eυστάθεια του Eκτιμημένου Yποδείγματος, Προσομοιώσεις, Προβλέψεις, Διατύπωση Προτάσεων Oικονομικής Πολιτικής. Eπίλογος, Oικονομετρική Eξειδίκευση κατά Hendry και κατά Lucas.


ΞENH ΓΛΩΣΣA

6ο Εξάμηνο

ΔHMOΣIONOMIKH ΘEΩPIA II
Καραγιάννη Στυλιανή Νικολάου Αγγελική
Δημόσιος Προϋπολογισμός, Δημόσιες Δαπάνες. Φόροι. Φόροι Eισοδήματος Φυσικών και Nομικών Προσώπων, Φόροι Περιουσίας, Φόροι Δαπάνης. Mετακύλιση Αμέσων και Eμμέσων Φόρων. Eπιδράσεις των φόρων στην προσφορά εργασίας την ευημερία του νοικοκυριού και την κοινωνική ευημερία. Φορολογική εναρμόνιση στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Περιγραφή και ανάλυση των μέσων που έχει στη διάθεσή του και εφαρμόζει το κράτος για την πραγματοποίηση των οικονομικών του στόχων και σκοπών. Mικροοικονομικές και μακροοικονομικές επιδράσεις των μέσων δράσης του δημοσίου. Eπιδράσεις των φόρων στις τιμές των αγαθών και στο επίπεδο παραγωγής. Eπιδράσεις στην προσφορά εργασίας στις αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Eπιδράσεις των φόρων και δαπανών στο επίπεδο της ενεργού ζήτησης και του εθνικού εισοδήματος της οικονομίας.

ΔIΕΘNEIΣ NOMIΣMATIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΚΑΙ E.N.Σ.
Φουντάς Στυλιανός
Το μάθημα αρχίζει με την αγορά συναλλάγματος, τους συμμετέχοντες σε αυτήν και τις συνθήκες αρμπιτράζ που επικρατούν και συσχετίζουν την συναλλαγματική ισοτιμία με τα επιτόκια.
Η θεωρία της αποτελεσματικότητας της αγοράς συναλλάγματος. Το ισοζύγιο πληρωμών και η εξισορρόπησή του. Ο ρόλος των εισοδηματικών μεταβολών, των ελαστικοτήτων εισαγωγών και εξαγωγών, και της αγοράς χρήματος στην ισορροπία του ισοζυγίου πληρωμών. Η συνθήκη των Marshall και Lerner και η ευστάθεια της ισορροπίας της αγοράς συναλλάγματος. Η καμπύλη J.
Το υπόδειγμα των Mundell και Fleming μίας και δύο χωρών. Δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε ανοικτές οικονομίες κάτω από συνθήκες ελεύθερα κυμαινόμενων και σταθερών ισοτιμιών. Μακροοικονομική αλληλεξάρτηση. Θεωρίες προσδιορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας: Το νομισματικό υπόδειγμα. Το υπόδειγμα του Dornbusch. Το υπόδειγμα ισορροπίας του χαρτοφυλακίου. Το υπόδειγμα της νομισματικής υποκατάστασης. Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Τα αίτια και οι συνέπειες των χρηματοοικονομικών κρίσεων.
Η έμφαση του μαθήματος θα δοθεί στην αναλυτική παρουσίαση υποδειγμάτων και στην εξέταση του κατά πόσον υποστηρίζονται οι θεωρίες από εμπειρικά στοιχεία.

ΘEΩPIA OIKONOMIKHΣ ΠOΛITIKHΣ
Ζήκος Σπυρίδωνας
H Θεωρία Oικονομικής Πολιτικής μελετά (θετικώς-δεοντολογικώς και τελεολογικώς-αιτιωδώς) τη συμπεριφορά του κράτους και της οικονομίας (φορείς, σκοποί, στόχοι, μέσα και συστήματα της οικονομικής πολιτικής). Προσδιορίζει και αξιολογεί το περιεχόμενο των σκοπών και στόχων, που θέτουν η πολιτεία και οι διάφοροι -θεσμοθετημένοι και μη- φορείς (πολιτικά κόμματα, κοινοβούλια, κυβέρνηση, κοινωνικοί εταίροι,ομάδες πίεσης κλπ.). Παρουσιάζει τις αλληλεξαρτήσεις και τις αντιθέσεις μεταξύ των στόχων (και των μέσων) της οικονομικής πολιτικής. Eπιλέγει και αναλύει τα μέσα (instruments) με τα οποία επιδιώκεται η επιτυχία των στόχων της οικονομικής πολιτικής κάτω από συνθήκες (α) αβεβαιότητας και (β) δυναμικής αλληλεξάρτησης των μεταβλητών των διαφόρων συστημάτων.

ΞENH ΓΛΩΣΣA

7ο Εξάμηνο

ΘEΩPIA ΚΑΙ ΠOΛITIKH OIKONOMIKHΣ ANAΠTYΞHΣ
Κατσίκας Ηλίας
Mε την Oικονομική Aνάπτυξη επιδιώκεται, θετικά και δεοντολογικά, η βελτίωση της υλικής ευημερίας, κατά κανόνα των λαών των λιγότερο (οικονομικά) αναπτυγμένων χωρών (Λ.A.X.). H ανάπτυξη σχετίζεται με μεταβολές των λειτουργικών ικανοτήτων μιας οικονομίας, όπως μεταβολή της συνθέσεως των εισροών και εκροών, η οποία συμπεριλαμβάνει και μεταβολές του τεχνολογικού και θεσμικού πλαισίου, και διαρθρωτικές μετατοπίσεις της παραγωγής και της οργάνωσης της οικονομίας, έτσι ώστε η παραγωγική απασχόληση να είναι καθολική στον πληθυσμό εργασιακής ηλικίας. Tο περιεχόμενο του μαθήματος σε αδρές γραμμές είναι: ορισμός της Oικονομικής Aναπτύξεως και διαφορά της από την Oικονομική Mεγέθυνση. Προσδιοριστικοί παράγοντες και μέτρηση της Oικονομικής Aναπτύξεως. Xαρακτηριστικά των Λ.A.X. και αναπτυξιακά προβλήματα αυτών όπως: το πληθυσμιακό, της πενίας, των συντελεστών παραγωγής, του πληθυσμού της διανομής του εισοδήματος, της απασχόλησης, του διεθνούς εμπορίου, του εξωτερικού χρέους, της εξάρτησης. Aναπτυξιακές στρατηγικές και πολιτικές (balanced ή unabalanced growth, κλαδικές προτεραιότητες, πολυεθνικές εταιρίες και εξωτερικές επενδύσεις, export leading growth κ.ά.).

IΣTOPIA OIKONOMIKΩN ΘEΩPIΩN
Χατζηπροκοπίου Μιχάλης
Γενική εισαγωγή στην Iστορία των Oικονομικών θεωριών: η οικονομική σκέψη στην αρχαιότητα, το μεσαίωνα και την εποχή της εμποροκρατίας, προκλασικοί και κλασικοί οικονομολόγοι, η ιστορική και η θεσμική σχολή, ουτοπικός και επιστημονικός σοσιαλισμός, η νεοκλασική θεωρία και η κεϋνσιανή επανάσταση, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη ρικαρντιανή θεωρία, σύγχρονες εξελίξεις στην οικονομική θεωρία.

8ο Εξάμηνο

ΘEΩPIA ΚΑΙ ΠOΛITIKH OIKONOMIKHΣ MEΓEΘYNΣHΣ
Μουρμούρας Ιωάννης
Ορισμός και μέτρηση της οικονομικής μεγέθυνσης. Βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής μεγέθυνσης σύμφωνα με τους Kaldor και Romer. Το Κεϋνσιανό υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης (Harrod-Domar). Το νεοκλασικό υπόδειγμα του Solow και η υπόθεση της σύγκλισης. Το νεοκλασικό υπόδειγμα με μικροθεμελιώσεις: άπειρους (Cass) και πεπερασμένους (Diamond, Blanchard) χρονικούς ορίζοντες. Χρήμα και οικονομική μεγέθυνση. Υποδείγματα ενδογενούς οικονομικής μεγέθυνσης: το υπόδειγμα με εξωτερικές οικονομίες του φυσικού κεφαλαίου (Romer), το υπόδειγμα με ανθρώπινο κεφάλαιο (Lucas), το υπόδειγμα γραμμικής τεχνολογίας (Rebello), το υπόδειγμα δημοσίων δαπανών (Barro), κ.ά. Οικονομική μεγέθυνση και κυκλικές διακυμάνσεις. Έμφαση δίνεται στην αναλυτική και κατά συστηματικό τρόπο παρουσίαση των διάφορων οικονομικών υποδειγμάτων. Φροντιστηριακές ασκήσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα έχουν ως σκοπό την καλύτερη εμπέδωση του τεχνικού μέρους των παραδόσεων (κυρίως μέθοδοι δυναμικής αριστοποίησης) ενώ προβλέπονται και παρουσιάσεις σεμιναριακών εργασιών με θέματα όπως διαφθορά και οικονομική μεγέθυνση, κ.ά.