361 Οικονομικών Επιστημών Πελοποννήσου (Τρίπολη)

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών αποτελεί το πρώτο τμήμα της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία εδρεύει στη πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, Τρίπολη. Η νεοσύστατη Σχολή ιδρύθηκε το 2003 και αναμένεται να φιλοξενήσει μελλοντικά και το Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Ποσοτικής Ανάλυσης, όπως επίσης και το Τμήμα Διαχείρισης Επιχειρήσεων.

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό κέντρο στο Νομό Αρκαδίας, που να προάγει την ακαδημαϊκή γνώση και την επιστημονική έρευνα και εφαρμογή στους τομείς που άπτονται της Οικονομικής Επιστήμης και Πολιτικής.

Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια ευρεία ποικιλία μαθημάτων, τα οποία καλύπτουν τους κλάδους της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης, καθώς και άλλα παρεμφερή γνωστικά πεδία όπως η αγροτική οικονομική, η οικονομική γεωγραφία και η περιφερειακή ανάπτυξη, η οικονομική των μεταφορών, ή η οικονομική του περιβάλλοντος. Μελλοντικά, θα μπορούν να επιλέγουν μαθήματα και από τα υπόλοιπα δύο τμήματα της Σχολής. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες έχουν πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης (εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, δικτυακές συνδέσεις, πρόσβαση σε βάσεις οικονομικών δεδομένων, εξειδικευμένη οικονομική βιβλιοθήκη κ.α.) με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και εφαρμογή των επιστημονικών τους γνώσεων.

Σκοπός

Σκοπός των Τμημάτων είναι η κατάρτιση στελεχών ικανών να μελετούν, να εφαρμόζουν Οικονομικές Θεωρίες, να ερευνούν και να προβλέπουν οικονομικά φαινόμενα και να ασχολούνται με την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια των σπουδών είναι 8 εξάμηνα. Τα μαθήματα διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο. Τα Τμήματα διαθέτουν βιβλιοθήκη σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως οικονομολόγοι, αναλυτές, σύμβουλοι και ερευνητές σε υπουργεία, τράπεζες, οργανισμούς της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κέντρα οικονομικής έρευνας, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως σύμβουλοι επιχειρήσεων και βιομηχανιών ή ως ανώτεροι υπάλληλοι σε λογιστήρια, στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Πρόγραμμα Σπουδών

Ο αριθμός και τα γράμματα δίπλα σε κάθε μάθημα είναι ο κωδικός του μαθήματος

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τα παρακάτω 31 μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Περιλαμβάνονται μαθήματα οικονομικής θεωρίας και μεθοδολογίας, χρηματοοικονομικής ανάλυσης, δικαίου, ποσοτικών μεθόδων, ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα υποχρεωτικά μαθήματα διδάσκονται σταδιακά σε όλα τα εξάμηνα και η διπλωματική εργασία εκπονείται κατά το τελευταίο (8ο) εξάμηνο.

Ο-01 (Υ) Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι
Ο-02 (Υ) Οικονομική Ιστορία
Ο-03 (Υ) Εφαρμοσμένα Μαθηματικά για Οικονομολόγους Ι
Ο-04 (Υ) Στατιστική I
Ο-05 (Υ) Εισαγωγή στους Η/Υ
Ο-06 (Υ) Αγγλικά
Ο-07 (Υ) Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη ΙΙ
Ο-08 (Υ) Στατιστική II
Ο-09 (Υ) Εισαγωγή στη Λογιστική
Ο-10 (Υ) Εφαρμοσμένα Μαθηματικά για Οικονομολόγους ΙΙ
Ο-11 (Υ) Αγγλικά Οικονομικών Όρων
Ο-12 (Υ) Μικροοικονομική Θεωρία Ι
Ο-13 (Υ) Μακροοικονομική Θεωρία Ι
Ο-14 (Υ) Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ι
Ο-15 (Υ) Οικονομετρία Ι
Ο-16 (Υ) Μεθοδολογία Οικονομικής Επιστήμης
Ο-17 (Υ) Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙ
Ο-18 (Υ) Μακροοικονομική Θεωρία ΙΙ
Ο-19(Υ) Οικονομετρία ΙΙ
Ο-20 (Υ) Δημόσια Οικονομική
Ο-21 (Υ) Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων
Ο-22 (Υ) Διεθνής Οικονομική
Ο-23 (Υ) Νομισματική Θεωρία και Πολιτική
Ο-24 (Υ) Οικονομικά της Εργασίας
Ο-25 (Υ) Χρηματοοικονομική Ανάλυση ΙΙ
Ο-26 (Υ) Εισαγωγή στο Δίκαιο
Ο-27 (Υ) Οικονομετρικές Εφαρμογές στην Οικονομική
Ο-28 (Υ) Προχωρημένη Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική
Ο-29 (Υ) Διεθνείς Χρηματαγορές και Κεφαλαιαγορές
Ο-30 (Υ) Διπλωματική Εργασία
Ο-31 (Υ) Θεωρίες Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεγέθυνσης

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων Αγγλικά (Ο-06 (Υ)), Αγγλικά Οικονομικών Όρων (Ο-11 (Υ)) και Εισαγωγή στους Η/Υ (Ο-05 (Υ)) δεν συμπεριλαμβάνονται στο βαθμό πτυχίου. Όμως, οι φοιτητές πρέπει να εξεταστούν επιτυχώς και στα τρία (3) παραπάνω υποχρεωτικά

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Τα παρακάτω 21 μαθήματα επιλογής διδάσκονται κατά τα 2 τελευταία έτη (5ο, 6ο, 7ο και 8ο εξάμηνο) του πτυχίου με σκοπό την εφαρμογή των γενικών αρχών της οικονομικής σε επιμέρους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των φοιτητών/τριών σε οικονομικά θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, μεθοδολογίας και πολιτικής, υγείας, χρηματοοικονομικών, πληροφορικής κ.α. Οι φοιτητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν 6 από τα παρακάτω μαθήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε προτεινόμενες ομάδες εξειδίκευσης.

Οικονομική Θεωρία
Ο-32 (Ε) Θεωρία Βιομηχανικής Οργάνωσης
Ο-33 (Ε) Θεωρία Παιγνίων
Ο-34 (Ε) Πολιτική Οικονομία
Ο-35 (Ε) Μαρξιστική Ανάλυση
Περιβάλλον και Ενέργεια
Ο-36 (Ε) Οικονομική του Περιβάλλοντος
Ο-37 (Ε) Οικονομική της Ενέργειας
Ο-38 (Ε) Οικονομική Γεωγραφία
Περιφερειακή και Αστική Ανάπτυξη
Ο-39 (Ε) Περιφερειακή και Αστική Οικονομική
Ο-40 (Ε) Αγροτική Οικονομική
Ο-41 (Ε) Οικονομική των Μεταφορών
Ο-42 (Ε) Οικονομική της Υγείας
Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρέχουσες Εξελίξεις
Ο-43 (Ε) Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο-44 (Ε) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο-45 (Ε) Τρέχουσες Εξελίξεις στη Διεθνή και Εγχώρια Οικονομία
Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική
Ο-46 (Ε) Διοίκηση Πιστωτικών Ιδρυμάτων
Ο-47 (Ε) Τραπεζική Πληροφορική
Ο-48 (Ε) Χρηματοοικονομικά Παράγωγα
Ο-49 (Ε) Εφαρμογές σε Χρονολογικές Σειρές και Προβλέψεις
Δίκτυα και Πληροφορική
Ο-50 (Ε) Οικονομική των Δικτύων
Ο-51 (Ε) Εισαγωγή στη Τεχνολογία και Επιστήμη της Πληροφορικής
Ο-52 (Ε) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων Αγγλικά (Ο-06 (Υ)), Αγγλικά Οικονομικών Όρων (Ο-11 (Υ)) και Εισαγωγή στους Η/Υ (Ο-05 (Υ)) δεν συμπεριλαμβάνονται στο βαθμό πτυχίου. Όμως, οι φοιτητές πρέπει να εξεταστούν επιτυχώς και στα τρία (3) παραπάνω υποχρεωτικά μαθήματα.