586 Διαχείρισης Πληροφοριών ΤΕΙ Καβάλας

Σκοπός

Σκοπός του Tμήματος είναι η παραγωγή επιστημονικών στελεχών για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς σε εξειδικευμένο προσωπικό που θα έχει την επιστημονική κατάρτιση, τις δυνατότητες και ικανότητες να παράγει, να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί επιχειρηματικά τα προϊόντα των πληροφοριών.

Η Διαχείριση Πληροφοριών επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε τεχνικά, οικονομικά και νομικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν κατά τη δικτύωση των δομών πληροφοριών και τη ροή πληροφοριών.

Τα πολυμέσα καθώς και η παγκόσμια δικτύωση, επιτρέπουν, και εν πολλοίς επιβάλλουν, τη διαμόρφωση νέων μορφών επιχειρήσεων που εμπορεύονται το αγαθό "πληροφορία", το οποίο "εξάγουν" μέσα από τεράστια αποθέματα δεδομένων και το οποίο – κατ’ αναλογία με τη διαδικασία βιομηχανικής επεξεργασίας πρώτων υλών- εξευγενίζουν με τη μορφή παραγωγής νέων προϊόντων πληροφοριών.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις που θα τους επιτρέπουν είτε να ασχοληθούν επαγγελματικά σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας, είτε να οργανώσουν οι ίδιοι, ως νέοι επιχειρηματίες, την εφαρμογή τεχνολογιών του Management της πληροφορίας.

Αναλυτικότερα, στα πλαίσια των σπουδών θα επιδιωχθεί:

Η απόκτηση της ικανότητας να αντιμετωπίζονται τα ειδικά αναλυτικά, τεχνολογικά και διοικητικά προβλήματα που δημιουργεί η χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας.

Η εξειδίκευση- εκπαίδευση για την απόκτηση διοικητικών ικανοτήτων.

Οι ευοίωνες προοπτικές για τους απόφοιτους προκύπτουν από το γεγονός ότι η παγκόσμια δικτύωση, όχι απλώς ευνοεί, αλλά επιβάλλει τη διαμόρφωση νέων μορφών επιχειρήσεων που εμπορεύονται το αγαθό πληροφορία. Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην αντιμετώπιση τεχνικών, οικονομικών και νομικών προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη δικτύωση των δομών και τη ροή των πληροφοριών.

Οι σπουδές διαρκούν τέσσερα χρόνια και δομούνται με τη μορφή των σπονδυλωτών ενοτήτων. Κατά το τελευταίο εξάμηνο είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση ενός κύκλου πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις η οργανισμούς του δημοσίου τομέα και η εκπόνηση μιας πτυχιακής εργασίας πάνω στο αντικείμενο σπουδών.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα η επιστημονική κατάρτιση των σπουδαστών θα περιλαμβάνει :

Την εκπαίδευση στην επιστήμη της πληροφορικής με έμφαση στα γνωστικά πεδία που αφορούν τις εφαρμογές της στην διοίκηση επιχειρηματικών μονάδων.

Την κατανόηση των βασικών λειτουργιών της διοίκησης επιχειρήσεων στην παραγωγή, marketing, διαχείριση οικονομικών πόρων, διοίκηση προσωπικού κλπ και την επίδραση και τις επιπτώσεις που έχει η ανάπτυξη της πληροφορικής σε αυτές τις λειτουργίες.

Την πρακτική εξάσκηση στις δυνατότητες χρησιμοποίησης του αντίστοιχου εξοπλισμού και τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων που τυχόν προκύπτουν από την χρήση της τεχνολογίας (π.χ. επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής κλπ).

Τον τρόπο διοίκησης πληροφοριακών συστημάτων και της αποτελεσματικής επικοινωνίας τόσο με εξειδικευμένο προσωπικό (computer experts) όσο και με απλούς χρήστες managers.

Την γενικότερη εκτίμηση της αξίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας της πληροφορικής για την βιομηχανία την επιχείρηση και την οικονομία εν γένει.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Η μοναδικότητα (πρόκειται για το μοναδικό Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) και ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του Τμήματος εγγυώνται, τόσο στα πλαίσια της ελληνικής αγοράς, όσο και διεθνώς, άριστες προϋποθέσεις επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους του.

Οι περισσότερες σύγχρονες επιχειρήσεις ήδη αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη Διαχείριση της Πληροφορίας. Όμως, ακόμη και στις παραδοσιακές επιχειρήσεις η Διαχείριση Πληροφοριών βρίσκει ένα σημαντικό πεδίο εφαρμογής, έτσι ώστε οι υπάρχουσες γνώσεις και η υποδομή στο συγκεκριμένο τομέα να οδηγήσουν -υπό το πρίσμα των τεχνικών, οικονομικών και νομικών εξελίξεων- στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών παροχής πληροφοριών που κάνουν απαραίτητη τη δραστηριοποίηση του εξειδικευμένου "Διαχειριστή Πληροφοριών". Aριστες είναι επίσης και οι δυνατότητες αυτοαπασχόλησης των αποφοίτων ως "μεσιτών πληροφοριών". Ο "μεσίτης πληροφοριών" (info-broker) είναι εκείνος που θα αναλάβει να βρει τις διάχυτες στο Διαδίκτυο πληροφορίες, να τις δέσει μεταξύ τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν συνοχή και να τις προσφέρει επί πίνακι στην ενδιαφερόμενη επιχείρηση.

Συνδετικό κρίκο με την αγορά εργασίας αποτελεί το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος, από το οποίο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί άμεσα την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτήν. Και όχι μόνο. Μέσα από μια σωστή, έγκυρη και φιλική πληροφόρηση για μεταπτυχιακές δυνατότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποτροφίες, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τεστ προσωπικότητας και δεξιοτήτων, μέχρι και καθημερινή ανάγνωση τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων, οι φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας έχουν πάντα στη διάθεση τους την αμέριστη συμπαράσταση των στελεχών του.

Δες τα Επαγγελματικά Δικαιώματα ΦΕΚ 257/23-10-2002

Αν δεν έχεις εγκαταστήσει τον Acrobat Reader κάνε click στο εικονίδιο και στο παράθυρο που θα ανοίξει διάλεξε "Ανοιγμα"

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εισαγωγή στην Πληροφορική, Προγραμματισμός Η/Υ Ι, Αριθμητική Ανάλυση & Αλγοριθμοποίηση, Έκφραση και Επικοινωνία, Ιδιωτική Οικονομική, Μαθηματικά.

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Προγραμματισμός Η/Υ II, Μαθηματικά Χρηματοδότησης, Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, Λογιστική, Μάρκετινγκ. Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται 1 Μάθημα) Στοιχεία Εμπορικού και Εργατικού Δικαίου, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου -Υπολογιστή.

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστήματα & Λειτουργικά Συστήματα, Συστήματα Βάσεων Δεδομένων, Δομές Δεδομένων, Αγγλική Ορολογία, Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας.

Μαθήματα Επιλογής

(Επιλέγεται 1 Μάθημα) Οπτικός Προγραμματισμός, Διακριτά Μαθηματικά.

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Επικοινωνίες Δεδομένων - Δίκτυα Η/Υ, Προγραμματισμός ΒΔ σε Client / Server, Ανάλυση Συστημάτων Εμπορικών Εφαρμογών - Τεχνολογία Λογισμικού, Στατιστική Επιχειρήσεων, Μηχανογραφημένη Λογιστική. Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται 1 Μάθημα) Στοιχεία Εργατικού Δικαίου, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Διοίκηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων -Επιχειρηματικότητα, Διαχείριση Συοτημάτων Διανομής και Μεταφορών (1.09151105), Επιχειρησιακή Έρευνα, Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Διαχείριση, Τεχνολογία Πολυμέσων. Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται 1 Μάθημα) Χρηματιστήριο, Επικοινωνία και Ασφάλεια Δεδομένων.

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ίντερνετ και Προγραμματισμός στο Ίντερνετ, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Διοικητική Λογιστική & Αξιολόγηση Επιχειρήσεων, Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων. Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται 1 Μάθημα) Επιχείρηση & Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργάνωση Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Ειδικά θέματα Δικαίου.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Έμπειρα Συστήματα & Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Σεμινάριο: Ανάπτυξη και Τεκμηρίωση Ολοκληρωμένων Μηχανογραφικών Εφαρμογών (ΡΐΌ|6θί), Ηλεκτρονική Επιχειρησιακή Δράση, Χρονικός Προγραμματισμός Έργων. Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται 1 Μάθημα) Τεχνολογία & Κοινωνία, Επιχειρησιακός Σχεδιασμός.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Πτυχιακή Εργασία, Πρακτική Άσκηση.