Τμήμα 6

Τίτλος : Ήχος Και Μουσική

Υπότιτλος : “Ηχος και Φυσική-Μουσική και Μαθηματικά

Ο ήχος και ιδιαίτερα η πιο ευχάριστη έκφρασή του,μέσω της μουσικής,είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι της ζωής μας.Απαραίτητος για τη διαβίωση και την εξέλιξή μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντίληψης του χώρου και του χρόνου.Η δε μουσική,όλοι συμφωνούμε,πόσο καταλυτικά δρα στην ψυχική μας ευφορία και ανάταση.

Επιχειρήσαμε λοιπόν-με πολύ ενθουσιασμό-να διερευνήσουμε τη φύση του ήχου και τον τρόπο παραγωγής της μουσικής με τη βοήθεια της επιστήμης.Συγκεκριμένα,ερευνήσαμε μέσω της φυσικής τη φύση,την παραγωγή,τις ιδιότητες του ήχου,τον τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβανόμαστε.Προσπαθήσαμε να συσχετίσουμε συγκεκριμένα κομμάτια των γνώσεών μας από τη φυσική με την πραγματικότητα του ήχου.Έπειτα προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τη σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά.Έτσι,ανατρέχοντας στο χρόνο σε αρχαίους πολιτισμούς και κυρίως στην αρχαία Ελλάδα και στον θεμελιωτή της μουσικής Πυθαγόρα ακολουθήσαμε το παράλληλο μονοπάτι της εξέλιξης των μαθηματικών με τα βήματα της θεμελίωσης της μουσικής θεωρίας.Οι μαθητές μας με έκπληξη ανακάλυπταν και κατανοούσαν ότι ψυχρά κομμάτια της ύλης των μαθηματικών και της φυσικής γινόταν ξαφνικά ιδιαίτερα ελκυστικά αφού χάρη σ’αυτά αντιλαμβανόμαστε και απολαμβάνουμε ηχητικές ή μουσικές εμπειρίες.

Αρχίσαμε την έρευνα μας μέσα από βιβλία φυσικής,μαθηματικών,ιστορίας και μουσικής,σχολικά και εξωσχολικά, χρησιμοποιήσαμε το διαδίκτυο για εξειδικευμένα θέματα που είχε αναλάβει κάθε ομάδα μας.Συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες,επιλέξαμε και ταξινομήσαμε τις ενότητες και ,αφού τις εμπλουτίσαμε με εικόνες, φτιάξαμε το power point .

Σ’αυτό ενσωματώσαμε ένα βίντεο από τον ?Donald στη χώρα των Μαθηματικών? και συγκεκριμένα την επίσκεψή του στην Πυθαγόρεια σχολή.

Επίσης,βίντεο με εικόνα και μουσική των πλανητών που κατέγραψε το ?Voyager? σε μια αποστολή της NASA.

Οι μαθητές μας επίσης παρήγαγαν ήχο με ηλεκτρονικό πρόγραμμα.

Τέλος,κατασκεύασαν πιστό αντίγραφο του μονόχορδου του Πυθαγόρα.Χρησιμοποίησαν για την κατασκευή του ένα διαιρεμένο σε δώδεκα τμήματα κομμάτι ξύλου,μία χορδή και έναν μετακινούμενο καβαλάρη που επιτρέπει τη διαίρεση της χορδής και την παραγωγή της κάθε νότας όπως την εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Πυθαγόρας.

Όλα τα παραπάνω,power point,βίντεο και φωτογραφία του μονόχορδου παρατίθενται παρακάτω.